Jézus jó fotós lett volna – A sajtófotó kiállítás egy lelkész szemével

Jézus jó fotós lett volna – A sajtófotó kiállítás egy lelkész szemével

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szeverényi János
Kétszázharmincnégy alkotó 6259 beküldött képéből néhány százat választott ki a nemzetközi zsűri, egyebek mellett természet, hír, riport, művészet, sport, társadalom, portré kategóriában. 2017. március 27-én díjkiosztó ünnepség keretében megnyílt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Központban.

„A Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtizede a fotóriporterek, a fotográfia ünnepe. Ezek a kiállítások tükörként tárják elénk mindazt, ami az előző évben velünk, körülöttünk történt, és bár gyakran hallani, hogy többségben vannak a nyomasztó, szomorkás, néha riasztó képek, az elmúlt évben a fotográfusok találtak olyan témákat is, amelyek mögé nézve szépséget, emberséget és hősiességet mutathattak meg az emberi kapcsolatokban” – mondta a kiállítás kurátora és rendezője, Szigeti Tamás fotográfus.

Érdemes a „látók” szemével is néznünk a világot, hazánkat, környezetünket, az eseményeket. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a fotós is ember, aki szubjektíven lát és láttat. Pedig az optikát objektívnek nevezzük. A sajtófotósok is különböző helyzetű és meggyőződésű emberek. Nagy a kísértés, hogy a siker, megélhetés miatt valaki egyoldalúvá vagy szenzációhajhásszá váljon. A mostani tárlat anyagának túlnyomó többsége értékes, érzékeny, emberséges mű. Arányaiban idén is talán több a szenvedésre, nyomorra fókuszáló anyag. Tudatosítanunk kell, hogy sok a baj a társadalomban, több százezren élnek létminimum alatt. A döntéshozóknak, illetve az intézményeknek, önkormányzatoknak, egyházaknak is állandó feladata a testi és lelki szegényeken való segítés. Mégis láthatunk bőséggel optimista, kedves, gyönyörűséges, humoros képeket is.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!