Kereszténység és a vágy - A teológus válaszol

Kereszténység és a vágy - A teológus válaszol

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kinyik Anita
Úgy látszik, sok – a harsányságot és hatásvadászatot sem mellőző – Christopher West-előadáson kell még túlesnie az emberiségnek ahhoz, hogy az évszázadok alatt a szexualitást démonizáló egyházi, keresztényinek beállított tévképzeteket, élet- és lélekellenes regulákat átfogalmazhassa, újraalkothassa önmagának és az erre a témára különösen érzékeny külvilágnak is. A bestseller-író és teológus Christopher West május 18-án tartott hangzatos címmel előadást – Isten, szex és az élet értelme – a Jégpalotában, amelyre korosztálytól és családi állapottól függetlenül nagyon sokan kíváncsiak voltak.

II. János Pál pápa A test teológiája című teológiai-antropológiai és életvezetési előadássorozatával, illetve az ebből készült könyvvel nagyban elősegítette a szexualitás mibenlétéről, az ember életében betöltött szerepéről való gondolkozást, az erről a témáról folytatott értelmes és őszinte párbeszéd kialakítását. Christopher West amerikai teológus arra vállalkozott, hogy a pápa gondolatait népszerűsítse, érthető formába öntse és hirdesse. West társalapítója a test teológiájával foglalkozó intézetnek Philadelphiában, ahol a 90-es évek vége óta posztgraduális kurzusok és egyéb képzési programok folynak.

Ha West – kedvelt hasonlata ellenére, amely a latin desiderare szó eredeti értelmére, a ’csillagokra nézésre’ utal – nem is repíti hallgatóit az egekbe, világossá teheti az ehhez a témához kesztyűs kézzel, prüdériával, félelemmel vagy épp gátlástalansággal közelítők számára, hogy a testi szerelemben micsoda (isteni) titok van elrejtve, és hogy a róla való gondolkodás minősége, reflektáltsága mennyire kulcsfontosságú lehet boldogságra sóvárgó földi életünk során. „Ennek az erósznak nevezett gyúlékony energiának az a rendeltetése, hogy az üzemanyag legyen, amely a végtelenbe repíti rakétánkat” – írja a Boldogságkeresés és szexualitás – A test teológiája című könyvében és él a hasonlattal előadásában is.

A szerelmi vágyról, az erószról való filozófiai gondolkodás – nem meglepő módon – ókori görög gyökerekhez nyúlik vissza. Platón Lakomájának résztvevői a szerelmi szenvedély, az erósz nyomába erednek, és megfejtik, hogy – előidézője, a nagybetűs – Erósz lényegét tekintve daimón, azaz ’hírvivő’ istenek és emberek között. A szerelemben ugyanaz a hajtóerő munkál, mint a megismerésben, ugyanaz hajt az isten(ek) felé, mint a kedvesünk felé. Ha tehát szerelmünk tárgyát jól választjuk meg, nagy eséllyel szintet léphetünk platóni lajtorján, azaz emelkedhetünk szellemi-lelki értelemben.

A keresztény antropológia egész más alapokon nyugszik, mint a testet a lélek börtönének tekintő görög. Az embert oszthatatlan egységnek és – ahogy ezt West is hangsúlyozza – megtestesült léleknek, átlelkesített testnek tartja. West szerint II. János Pál arra buzdít, hogy „tanuljuk meg az erószt (a vágyat) Erósz felé irányítani.

 

A cikk teljes terjedelmében a kotoszo.blog.hu oldalon olvasható el.

 

Címkék: Kötőszó blog -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!