A békéscsabai evangélikus templomban lép fel a kétszeres Grammy-díjas King’s Singers énekegyüttes

A békéscsabai evangélikus templomban lép fel a kétszeres Grammy-díjas King’s Singers énekegyüttes

Share this content.

Forrás: Filharmónia Magyarország, MTI
Békéscsaba – Ismét egy énekegyüttes-óriást hoz el a Filharmónia Magyarország: ezúttal a kétszeres Grammy-díjas King’s Singers együttes látogat el hazánkba, és lép fel az Egyházzenei Fesztiválon a békéscsabai evangélikus kistemplomban.

A Reformáció 500. évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország az Egyházzenei Fesztivál keretében idén a megszokottól is népszerűbb együttesek koncertjeit kínálja.

Ennek kiemelt programja a King’s Singers énekegyüttes koncertje. A már negyvenkilenc éves múltra visszatekintő együttes nevéhez több ezer koncert fűződik, fellépéseiket mindig teltház és hangos siker kíséri utánozhatatlan hangzáskultúrájuknak köszönhetően. Megalakulásuk óta több mint kétezer zeneműt szólaltattak meg és több mint százötven lemezt adtak ki. A capella együttes bármilyen műsor-összeállítással is lép színpadra, mindig a legmagasabb szintű profizmussal teszi azt. Békéscsabai koncertjükön a zsoltárok, zsoltár feldolgozások, református ihletésű művek mellett válogatás is felcsendül a King’s Singers legsikeresebb repertoár darabjai közül.

A koncerten orgonán közreműködik Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója és művészeti vezetője, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar egykori művészeti vezetője és karmestere; a Filharmónia Magyarország szólistája. Most nem csak szólódarabbal lép fel a koncerten, hanem különböző műsorszámokban orgonán kíséri a világhírű énekegyüttest. Nem ez az első alkalom, amikor világhírű közegben, nemzetközi szinten is ismert művészekkel mutatkozik be egy pódiumon a sokoldalú magyar tehetség. Többek között a zürichi Tonhalle és a Tel Aviv-i Opera közönségét is elkápráztatta már játékával és olyan művészekkel zenélhetett együtt, mint Nigel Kennedy, a világ egyik vezető hegedűvirtuóza; Sir Neville Marriner angol hegedűművész és karmester, aki a londoni The Promps-on is fellépett; a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Miklósa Erika vagy éppen Bobby McFerrin énekes, dzesszzenész.

Kedden kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet a reformáció 500. és a magyar reformátusság alapításának 450. évfordulójának tiszteletére idén Debrecenben rendeznek, de a június 5-én záruló esemény keretében lesznek koncertek Nyíregyházán, Budapesten, Pécsett és Békéscsabán is – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a műsorban felidézte, hogy hosszú múltra tekint vissza a pécsi alapítású fesztivál. Hozzátette: a világsztárokat is felvonultató esemény négy éve szélesedett ki négy éves ciklusra, amelyben négy keresztény egyház zenéjét mutatják be. Pécsett a katolikus, Nyíregyházán a bizánci, Debrecenben a református, jövőre Békéscsabán az evangélikus egyházzenéé lesz a főszerep.
Elmondta, hogy idén a világhírű New College Oxford Kórusa, a világ egyik legjobb fiúkórusa is a fesztivál vendége: az együttes május 30-án Budapesten a Mátyás-templomban, május 31-én a debreceni Református Nagytemplomban, június 1-jén Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, június 2-án pedig Pécsett a bazilikában "con spiritóval, azaz lelkesült lélekkel" szólaltatja meg Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit.
Szintén világklasszis együttes a King's Singers a capella formációja, amely június 2-án a debreceni Kölcsey központban Saint-Saëns, Brahms, Chilcott darabjai mellett – tisztelegve a magyar közönség előtt – Kodály Mátrai képek és Galántai táncok című kórusműveit adja elő. A debreceni Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Sipos Máté dirigálja. Az eseménysorozat pünkösd hétfőn Karasszon Dezső és Pálúr János orgonahangversenyével zárul.
Szamosi Szabolcs elmondta, hogy az egyházzenei fesztivált mindig pünkösd köré csoportosítva rendezik meg, a Con Spirito (Lélekkel) elnevezéssel egyrészt a vallásos embereket szólítják meg, de azokat is, akik a komolyzene iránt érdeklődnek. Hozzátette: sokszínű lesz a program a középkori egyházi muzsikától a könnyűzenéig terjed a paletta

További információk: www.egyhazzeneifesztival.hu

 

Címkék: koncert -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!