Obama lelkiismeretről, háborúról, menekültekről beszélt Berlinben a Kirchentagon

Obama lelkiismeretről, háborúról, menekültekről beszélt Berlinben a Kirchentagon

Share this content.

Forrás: Kötőszó, szöveg: Nagy Szabolcs
Barack Obama és Angela Merkel mai disputáján megérte ott lenni. Még úgy is, hogy késve érkeztem, messze álltam és németül folyt a beszélgetés - így a német kancellár mondandóját nehezen értettem. Obama gondolatait viszont elhoztam magammal.

Nem tudom mikor fog a világ egy olyan mosolygó politikusi arcot találni mostanában, aki ennyire konzisztensen képes közvetíteni egy optimista, nyugodt, kiegyensúlyozott szemléletet. Mikor megszólal árad belőle az érzés, hogy minden rendben lesz. Kifejezetten üdítő volt az is, hogy egy személyes hangvételű beszélgetés tanúi lehettünk. Nem kötötte már hivatalos álláspont, nem képviselt már semmilyen intézményt. Csak arról beszélt, amiről úgy érezte fontos szólnia, így például a hitről. Szerinte az erős hit arról szól, hogy képes vagy leülni mások mellé, bármilyen helyzetben. Képes vagy meghallgatni és értelmet keresni egy ellentétes véleményben is. Képes vagy kiállni és kitartani az általad hitt igazság mellett és képes vagy ráeszmélni arra, hogy nincs mindig igazad. Erről tanúskodik az erős hit.

Az egykori elnök fontosnak tartotta, hogy beszéljen a menekültkérdésről. „Isten szemében senki sem ér kevesebbet egy határvonal okán” – mondta, kiemelve emellett annak fontosságát is, hogy egy országnak, egy politikai vezetőnek szem előtt kell tartania az országa védelmét. „Ez egy rendkívül nehéz kérdés, de nem szabad elvesztenünk emberségünket. Nem szabad elvesztenünk azt a képességet, hogy meglássuk másikban az embert” – tette hozzá. Kihangsúlyozta azt is, hogy ez az Egyesült Államokban is óriási kérdés és szívére szeretné helyezni az amerikai embereknek, hogy az USA nem csak egy keresztény ország, hanem muszlim, zsidó és buddhista ország is. Fontos volt számára, hogy beszéljen a háborúkról is.

A cikk teljes terjedelmében a Kötőszó blogon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!