Ünnepelt a 410 éves egyházmegye – Frissítve: Videó!

Ünnepelt a 410 éves egyházmegye – Frissítve: Videó!

Share this content.

Sárvár – A Vasi Evangélikus Egyházmegye hívei Sárváron gyűltek össze a hétvégén a Gusztáv Adolf vasi hálaadó napon. Szöveg és fotó: Ádám-Kolonics Eszter, Videó: Vas Népe Online, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség

A sárvári Nádasdy-vár udvarán felállított rendezvénysátorban adhattak hálát a hívek Istennek az egyházmegye több évszázados múltjáért, jelenéért és jövőjéért. Az istentiszteleten Gáncs Péter elnök-püspök, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Ezzel párhuzamosan a legkisebbek gyermek-istentiszteleten vettek részt.

A közös ebéd után kulturális, zenei és sportprogramok váltották egymást. Elsőként a kőszegi középiskola tanulóiból alakult Teki Band szórakoztatta a jelenlévőket. Majd több helyszínen párhuzamosan folytatódtak az események. A vármúzeumban Ittzés János nyugalmazott püspök ajánlotta mindenki figyelmébe Kovács Miklós Abádi Benedekről írott könyvét. Ezzel egy időben a gyermekeket kézműves foglalkozásokkal várták, a sport kedvelői pedig kispályás futballmérkőzésen, petanque-versenyen vehettek rész, vagy akár íjászkodhattak is.

Megnyílt a vármúzeumban az egyháztörténeti kiállítás is, amelyhez szinte minden gyülekezet hozzájárult egy-egy különlegességgel. A tárlat a hazai reformáció tárgyi és levéltári emlékeit mutatja be, köztük igazi ritkaságok is megtekinthetők. Így például látható egy Luther-Biblia, illetve olvasható Philipp Melanchthon Nádasdy Tamásnak írt levele is. A kiállítás szeptemberig látogatható.

A jubileumi napon egyháztörténeti vetélkedőt is rendeztek, bemutatkozott a sárvári kórus és színpadra lépett a Reményik Suliszínház társulata. Ők a Weöres Sándor emlékére készült színdarabot adták elő, és óriási sikert arattak.

A programok ideje alatt az érdeklődők megismerkedhettek a megye kisebb és nagyobb gyülekezeteivel is, akik az erre a célra felállított sátrakban mutatták be a rájuk jellemző gyülekezeti munkát. Így a szombathelyiek sátrában a gyerekek kézműveskedhettek, míg a felnőttek megismerhették a férfikör, a nőegylet, a Soter Evangélikus Egyesület és a diakóniai központ tevékenységét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!