Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 11. 20.


Jolán, valamint Bódog, Bulcsú, Félix, Zsolt napja.

Ő szabja meg a különböző időket és alkalmakat. Királyokat taszít el, és királyokat támaszt. (Dán 2,21a–b)

Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya: ki ne félne téged, Urunk, és ki ne dicsőítené a te nevedet… (Jel 15,3–4)

Olvasmányok: Zsid 13,17–21 és 2Pt 1,1–11

 

Lelki útravaló a mai napra

Miért kellene nekem mai elcsendesedésemben királyokról gondolkoznom? Épp elég, hogy a körülöttem levő hírek folyton királyságokról beszélnek. Hatalmi harcokról, mocskolódásról, lejáratásokról, karaktergyilkosságokról. A másik oldalon uralmi kecsegtetéseket, ámításokat hallok, taktikázást és játszmákat látok. Igen, ismerem a királyokat.

Isten is ismeri őket. Pontosan látja a hazugságokat. Ha királyok vagyunk a magunk sorsában, a miénket is. Ha szolgák vagyunk, tudja, milyen hatalom alatt vagyunk. Nem közömbös számára. Belelát az újságokba, ismeri az internetes híreket. Nem mondja, hogy ezek a ti játékaitok. Jelen van országok sorsában. Jelen van Magyarországon is. Bízom abban, hogy miatta erősödnek fel a jó szándékok.

Mert elmondja és megmutatja, hogy létezik igazságosság és van valódiság. Nemcsak valami távoli korban, hanem a jelenben is, a mai napon is. Nem engedi, hogy ellelkizzem ezeket a mondatokat. Ez politika. A valódi világban van ő is jelen. Akarja az igazságosságot és a valódi emberséget. Ennek szolgálatára hív, ha elolvastam ezeket a mondatokat. És nem enged el. Nem rejtőzhetem el biztonságos templomokban, mint ahogy ő sem teszi. Együtt lépünk ki az utcára. Ő szól, és ő cselekszik.

*

Szólj a szavammal, tégy a kezemmel, ébreszd fel bennem igazság iránti vágyadat, tedd kínná bennem fájdalmadat! Adj Lelkeddel lelkesedést, léptemben te közeledj emberek felé! Gondolatom hadd legyen az, amit te gondolsz, látni engedj a Te szemeddel. Most és mindörökké. ÁmenSzerző: Koczor Tamás

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982