Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 04. 09.


Erhard, valamint Kreszcencia napja.

Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! (Ézs 43,1)

Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? (Róm 8,31b)

Olvasmányok: Lk 24,36–47 és Kol 1,15–23

 

Lelki útravaló a mai napra

Ady Endre írja egyik, talán legismertebb költeményében: „Szeretném, hogyha szeretnének / S lennék valakié, / Lennék valakié.” Az ember legbelső vágya az, hogy kapcsolódjon valakihez, hogy valakié legyen. Olyan sok helyzet ad okot az életünkben félelemre, szorongásra, kétségbeesésre, de ezek a félelmet keltő helyzetek is sokkal elviselhetőbbek, ha magunk mellett tudunk valakit, aki szeret, akire számíthatunk, aki fogja a kezünket, aki osztozik félelmeinkben.
Isten nem ígéri soha, hogy nem lesz az életünkben megrettentő helyzet, nem lesz olyan esemény, amely félelemre ad okot. De azt ígéri, hogy ezekben a helyzetekben is a legtermészetesebb módon van velünk, hiszen az övéi vagyunk. „Valakié” vagyunk. Istenhez tartozunk, aki megváltott, nevünkön szólított a keresztségünkben, és azóta is kitartóan szólongat. Aki azt mondja, hogy „enyém vagy”, és akiről mi határozottan állíthatjuk: az övé vagyok, szeretve vagyok, minden helyzetben, az élet legmagányosabb, legfélelmetesebb pontján is, a halál partján is. Ott is, ahol a földi szeretetkötelékeinkbe már nem kapaszkodhatunk, Isten szeretete erősen tart. Milyen jó, hogy amikor félelmeink között feltör bennünk a költői sóhaj: szeretném, ha lennék valakié – Isten válaszol: enyém vagy!

*

„Övé vagyok egészen, / Ki megteremtett engem, / S mindeddig hordozott. / Ő életemnek Atyja, / Ki értem Jézust adta. / Hű Uramhoz hű maradok.” (EÉ 344,5)

Szerző: Zsugyel-Klenovics Katalin

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982