Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 11. 12.


Jónás és Renátó, valamint Aba, Krisztián, Kunó, Márton napja.

Majd én magam keresem meg juhaimat, és én viselem gondjukat. (Ez 34,11)

Amikor [Jézus] látta a sokaságot, megszánta őket, mert elgyötörtek és elveszettek voltak, mint a juhok pásztor nélkül. (Mt 9,36)

Olvasmányok: Jer 18,1–10 és Náh 2,1–14

 

Lelki útravaló a mai napra

Ha valaki megfestené a képet, amint juhok legelésznek pásztor nélkül, mindenki számára szembetűnő lenne valami: a hiány. Merthogy sokszor éppen a hiány döbbenti rá az embert, hogy korábban milyen jó dolga is volt. Biztonságérzet, bizalomjáték. Egy mindenkiért, mindenki egyért. A pásztor figyelme, határozottsága, tájékozottsága otthonérzetet teremt a juhoknak. Ha ő nincs, akkor elveszettség, elgyötörtség, káosz és égbekiáltó hiányérzet üti fel fejét közöttük és bennük.

A pásztor léte rendet jelent. A Szentírás azzal, hogy Istenre, majd Jézusra vonatkoztatva is használja a pásztor képét, arról tesz hitvallást, hogy ez a jó rend. Ez a világ rendje. „Az Úr az én pásztorom” - vallja a zsoltáros, és ez a személyes vallomás hitelessé teszi az egész pásztorképet. A személyesség. A felvállalás. Az egyes szám első személy. Enélkül csak egy romantizáló, idilli festmény marad a falon hol hiánnyal, hol hiánytalanul. A fordulópont maga a személyesség. A megszólítottság és a belőle megszülető vallomás: „az én pásztorom”.

A mára kapott kép nem új. Annyira régi, amennyire csak lehet. De mégis új perspektívát adhat azzal, ha a tied, ha az enyém lesz. Pásztorod, pásztorom. A mai nap lehet a rendrakás napja. Amikor megszűnik a káosz, és a hiányérzet helyett megszületik az a bizonyos bizalom, melyet hitnek nevezünk.

Istenem, Jézusom, Uram, Pásztorom! Köszönöm Neked az egyes szám első személyben rejlő erőt. Ámen.


Gáncs Tamás


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran