Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 06. 05.


Fatime, valamint Bonifác, Bónis napja.

Könnyem lett a kenyerem éjjel és nappal, mert egész nap ezt mondogatják nekem: Hol van a te Istened? (Zsolt 42,4)

Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. (2Kor 12,9a)

Olvasmányok: Gal 3,1–5 és 2Tim 4,9–22

 

Lelki útravaló a mai napra

Óriási kérdés, hogy van-e jövője a jelenlegi egyházi berendezkedésünknek. Meddig tart még ki a hagyomány ereje, a hűséges nagymamák lelkülete? Vajon meg lehet-e tölteni majd templomokat vasárnaponként anélkül is, hogy káprázatos show-műsorokkal szórakoztatnánk a közönséget, akarom mondani, a híveket? Vagy az egyházi törvények szigorításával, esetleg a kárhozattal való fenyegetéssel be lehet-e kényszeríteni az embereket az egyházakba? Esetleg teljesen újra kéne gondolni a jövőt, és szakítani a gyülekezet-templom-lelkész koncepcióval?

Modern világunkban már nem a haláltól vagy a kárhozattól retteg az ember, hanem az élet értelmetlenségétől. Ez az elvont filozófiai megállapítás aprópénzre váltva azt jelenti, hogy vannak céljaink és álmaink, de nem teszünk értük semmit. A minimális elvárások szintjén robotolunk, de sosem indulunk új utakra. Tudjuk, mit szeretnénk igazán csinálni, de csak ülünk a tévé, a számítógép előtt vagy az okostelefonnal a kezünkben, és az időnk elenyészik a semmibe. Nem jutunk sehonnan sehová. Tehetetlen gyengeség ez.

Egyre jobban szeretek templomba menni, egyre inkább igénylem a liturgiát. Tehetetlen és erőtlen vagyok, és ott hihetetlenül jó teljesen Istenre bíznom magam. Az istentiszteleten átélem, hogy Isten hordoz – és könnyebb a mindennapokban is megélnem.

*

Az Úr áldjon meg téged az erőtlenség felismerésével.
Az Úr adjon szabadságot, hogy önként őrá bízd magad.
Az Úr hordozzon és vezessen téged a saját életed teljessége felé. Ámen.Szerző: Novotny Dániel

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran