Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 12. 12.


Gabriella, valamint Bulcsú, Otília napja.

Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy! Többet ér, ha hallgatva járulsz oda! (Préd 4,17)

Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. (Mt 6,7)

Olvasmányok: 2Kor 5,1–10 és Ézs 45,18–25

 

Lelki útravaló a mai napra

„Szóból is megárt a sok” - mai korunknak ez is lehetne a szlogenje. Az információs korban minden eddiginél gyorsabban terjednek az álhírek, a dezinformációk, a gyűlölködő rágalmak és sok más, hasonló, a beszédből eredő vétek. Nemcsak a kereszténység nagyjai, de a pogány bölcsek is hamar felismerték a sok beszédben rejlő veszélyeket. Ma mégis - hívő emberként is - szinte babonásan menekülünk a csendtől, kényszeresen kitöltve azt rádió, tévé vagy internet sugározta információkkal. Mintha félnénk egyedül maradni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Mintha félnénk kettesben maradni Istennel.

Az adventi sürgés-forgásban, slágereket ontó plázahangszórók közepette semmi sem nagyobb hiánycikk, mint a hallgatás képessége. A hallgatásé, amelyet magunkon kell kezdenünk. Nekem van szükségem a csendre. Nem kell mindig és mindenáron mondanom valamit. Nem muszáj válaszolnom egy kommentre. Nem muszáj visszavágnom. Nem muszáj nekem okosabbnak látszanom. Nem kell mindig megnyernem a vitát. Még imádkoznom sem muszáj - szavakkal. Néha többet ér, ha csak csendben leülök a templomban, ha nem rohanok haza az istentisztelet után valami munkához látni, hanem rászánok öt percet, hogy hallgassak Isten előtt. Ha megállok a nap elején és végén, csak két percre, hogy a szívdobogásomban meghalljam azt az Istent, aki érdemeim nélkül, kérésemtől és hálámtól függetlenül, szabadon és szeretetből adja és újra adja az életet nekem. Nekem és mindenki másnak a teremtett világban. Azt az Istent, aki szavak nélkül is tudja, mi van a szívem mélyén, és mielőtt megszólalnék, már készen áll nála az, amire szükségem van.

Csend van. Csak a szívemet hallom, érzem a lélegzetvételemet. Az első és az utolsó szívdobbanásom és a közötte eltelt minden perc Istené. Most ezt az egy percet tudatosan lehalkítom. Minden zajt, elterelő gondolatot és érzést elengedek. Egyedül ő van. Akinek Krisztusban minden ígérete igen és ámen.


Seben Glória


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran