Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 12. 05.


Vilma, valamint Csaba, Sebõ, Sebestyén napja.

Árváknak atyja, özvegyek védője az Isten szent hajlékában. Isten hazahozza az elhagyottakat, kihozza a foglyokat boldog életre… (Zsolt 68,6–7)

Estefelé pedig, amikor lement a nap, …[Jézushoz] vittek minden beteget és megszállottat; és az egész város összegyűlt az ajtó előtt. Sokakat meggyógyított… (Mk 1,32–34)

Olvasmányok: Hab 2,1–4 és Ézs 60,15–22

 

Lelki útravaló a mai napra

Jézushoz menni-vinni, nála összegyűlni, gyógyulni. Erről szól mai evangéliumunk.

Érdekes belegondolni, hogyan és miként történt annak idején mindez, milyen felfordulást okozott a csodadoktor fellépése. Meg eljátszani a gondolattal: milyen fantasztikus élmény volt a gyógyíthatatlan betegeknek meg az önmagukból kifordult „megszállottaknak”, hogy Jézus rendbe tette őket. Mindez nem csupán emlék. Annak is szép lenne. A főszereplő ma is köztünk van, Jézus feltámadott, él és aktív. Kezében van minden, kezében vagyok én is. Nála ma is van gyógyulás és megszállottságainkból való szabadulás. Rendbe jönnek hibákkal teli, elrontott, félresiklott életek.

Jézus maga közeledik felénk, mégis fontos, hogy emberi oldalról is megszülessen az elhatározás: Jézushoz menni-vinni. Hozzá fordulok, mert szükségem van rá. Hozzá viszek mást, szüksége van rá, magától nem jutna el hozzá. Lehetőség és feladat az, hogy Jézusról tudok. Lehetőség, hogy gyógyuljak aprónak tűnő, de alattomosságával mindent tönkretevő szellemi, lelki, fizikai betegségeimből. De ha a lehetőség nekem megnyílik, akkor ezt másoknak is biztosítanom kell. Rám van bízva, hogy másokat is Jézushoz segítsek. S ha Jézusnál összegyűlünk, önmagunkhoz és egymáshoz való viszonyunk is az ő gyógyító szeretetének fényében értékelődik át.

*

Amikor lement a nap – így olvastam, Uram, az evangéliumban. Amikor lemegy a nap… szeretném ezt a napot így értékelni: akár az elején, akár a végeztével: sikerült hozzád jutnom, nálad gyógyulást, békességet, megoldásokat találni. Segíts erre engem ma is meg holnap is… Ámen.Szerző: Hafenscher Károly

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran