Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 04. 18.


Andrea és Ilma, valamint Andor, András, Apolló, Endre napja.

Ki vagyok én, Uram, ó, Uram? És mi az én házam népe, hogy eljuttattál engem idáig? (2Sám 7,18)

Pál írja: [Isten] hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló... (1Kor 15,10)

Húsvét ünnepe után 2. vasárnap (Misericordia Domini)

Olvasmányok: Jn 10,11–16(27–30) és 1Pt 2,21b–25

Lekció: 1Pt 2,20b–25
Ez 34,10–16.31

Igehirdetési ige: Jn 10,22–29

Úrvacsorai gondolatok

2020–21-ben az úrvacsora felé fordul tekintetünk. Minden alkalmat felhasználva próbáljuk megsejteni és megragadni a nagy titkot: Isten látható-ízlelhető szeretetét. A mai ünnepen ezt a mondatot vigyük magunkkal tarisznyánkban:

Az úrvacsora számomra olyan, mint mikor egy hosszú útról hazatérve apám várt a buszmegállóban, és amint meglátott, elvette tőlem a hátizsákomat. (Simon Viktória)

 

Lelki útravaló a mai napra

Abban a pillanatban, ahogy tudatosul a mélység, megjelenik a bizonytalanság: „Nézz mindig csak felfelé, ne gondolj az egyre növekvő térre alattad, különben leesel” – mondja a sziklamászó oktató. A mélység egyformán szédítő, ha a hegycsúcs tetején állok vagy egy szakadék mélyébe ereszkedem.
Dávid király a hegycsúcs tetején mondja ezt, miután figyelmeztetést kapott. Van határ felfelé. Ott a magasban annyira otthon érzi magát, hogy Istenről akar gondoskodni. Szép helyet adni neki, ami méltó Istenhez és királyához. A próféta először rábólint: szép terv. Aztán megkapja a választ felülről: istenkísértés. Letekint, honnan jutott idáig, és megszédül, ilyen gyorsan ilyen magasra – már nem is tudom, ugyanaz vagyok-e.
Legtöbben nem ilyen emberfeletti csúcsokon élünk, csak lent a síkon. Hétköznapjaink nagy részében pont a mélység, a veszélyek elkerüléséért dolgozunk és imádkozunk. Csak az alján érezzük igazán létét, addig csak elhessegetni való gondolat. Pedig a szakadék életünk legbiztosabb tapasztalata, hogy ennek ellenére élünk, csoda.
Ki vagyok én, hogy szakadékok között itt lehetek és szólhatok? Ki tart meg, ha megszédülök? Éppen a szédülés, a tehetetlen bizonytalanság mutatja, ki az, aki meg tud, meg fog tartani a legmélyebb szakadékon túl.

*

Uram, felfelé török, és megszédülök. Veszélyt látok, és megbénulok. Mutasd meg, hogy nem vagyok egyedül, és határaim vannak: felfelé és lefelé egyaránt. Ámen.

Szerző: Szabó B. András

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982