Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 08. 24.


Bertalan, valamint Aliz, Detre, Elza, Erzsébet napja.

( )

Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel! (Kol 3,2)

Olvasmányok: Lk 12,42–48 és Mt 11,25–30

 

Lelki útravaló a mai napra

Kutatásra biztat minket a mai napra kapott prófétai ige. Némileg erőltetett szójátékkal a magyar kutatás szóba akár a kutat ás kifejezést is „belemagyarázhatjuk”. Egyre inkább vízhiányos világunkban, különösen is egy forró nyár vége felé kevés fontosabb kincs lehet, mint egy bő és friss vízű kút. Minden bizonnyal sokan találkoztunk már a jövő évi nemzetközi eucharisztikus kongresszus frappáns bibliai mottójával: „Minden forrásom belőled fakad." (Zsolt 87,7) De a kútásás kemény munka, sokszor nagyon mélyre kell hatolni, hogy tiszta, egészséges vizet találjunk. A prófécia is „teljes szívből” fakadó, odaszánt, kitartó kutatásra szólít.

Ma sokakat kísért egyfajta felszínes vallási érdeklődés. Trendi lett, hogy életünk bizonyos pontjain keressünk némi spirituálitást, transzcendenciát, misztikát. De igénk világossá teszi, hogy nem valamiféle külső csillogásra, dekorációra, vallási mázra van szükségünk, hanem személyes találkozásra azzal, aki megengedi, hogy megtaláljuk őt. Az olvasott és hirdetett igében, a szentségekben, a teremtett világ szépségében, a keresztény közösség örömében. De mindenek előtt és fölött abban a Kriszustusban, aki éppen egy kút mellett kínálta meg a minden szempontból kitikkadt, szomjas samáriai asszonyt az élő víz ajándékával. Nem kevesebbet ígért neki és ígér nekünk is, mint hogy „aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” (Jn 4,14)

Érdemes hát kutatni utána, hiszen ő maga ígérte: „aki keres, talál". Ő közelebb van hozzánk, mint képzeljük, ahogy ezt József Attila is felfedezte: „Az Isten itt állt a hátam mögött / s én megkerültem érte a világot...” Ennek boldog megtapasztalását kívánom mindannyiunknak a mai napon!

Hálát adunk Neked, Urunk, hogy bátor bizalommal kereshetünk Téged ezen a mai napon is egészen addig, amíg Te ránk nem találsz. Nyísd meg a szemünk, hogy meglássuk szereteted jeleit a teremtett világban, a mellénk adott teremtménytársakban! Add, hogy boldog jelenléted közelségében tudhassuk magunkat a mai napon és egész életünk minden órájában! Ámen.


Gáncs Péter


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran