Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 02. 20.


Aladár és Álmos, valamint Amáta napja.

Így szól az Úr: Én is szóltam hozzátok, idejében szóltam, de ti nem hallgattatok rám. (Jer 35,14c)

De még boldogabbak azok, akik hallgatják az Isten beszédét és megtartják. (Lk 11,28)

Olvasmányok: 1Thessz 1,2–10 és 1Kor 10,14–22

 

Lelki útravaló a mai napra

Jézus rokonairól keveset tudunk, többet feltételezünk. Amikor édesanyja és testvérei meglátogatják Jézust (Lk 8,19–21), és nem férnek hozzá a tömeg miatt, Jézus ezt üzeni nekik: „Az én anyám és az én testvéreim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és megtartják.” (Lk 8,21) Ezzel Jézus nem letagadja a családját, hanem bővíti az értelmezési keretet: a család nemcsak vérségi alapon létezik, hanem lehet más is a viszonyítási pont. Ez pedig az Isten igéjének hallgatása és megtartása.

A mai napon legyen gondolkodásunk fókuszában ez: Jézus igazi rokonai akkor vagyunk, ha ez a kettő – igehallgatás és megtartás – kéz a kézben jár. Jézus a hangsúlyokat máshova helyezi, ezzel egy mennyei aspektust, gazdagabb jelentést ad a család fogalmának. Emiatt (is) hívhatjuk egymást testvérnek, mondhatjuk Istenre, hogy a mi Atyánk. A jézusi új családnak ez a fundamentuma. Minden és mindenki más csak ezután jön.

Rokonok vagyunk! Jézus rokonai, és ezáltal egymás rokonai. Akik Isten akarata szerint élnek, és egymást úgy szeretik, ahogyan Jézus szerette őket. Akik az ő országát hirdetik meg egymás között.

„Micsoda rokonok ezek a keresztények!” Bárcsak minél többször hangozna el ez a mondat a napokban is a fentiek értelmében. Csakis pozitív értelemben. Csakis. Úgy legyen!

*

Mennyei Atyánk! Add, hogy igaz és igazi rokonai lehessünk egymásnak Jézus Krisztuson keresztül. Add, hogy észrevegyük, amikor szólsz, nehogy későn érjen minket a személyes üzenet. Ehhez kérünk jó hallást. Jól tudjuk, hogy a hit hallásból van: te adj nekünk élő hitet és hitből születő irgalmas cselekedeteket. Áldásodat kérjük a mai napon is a hallás és megtartás egyensúlyának megtalálására. Ámen.Szerző: Gáncs Tamás

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran