Üldözött iraki keresztényekért indít adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Üldözött iraki keresztényekért indít adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Összefogást hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet az iraki üldözött keresztényeket támogató segélyprogramjára. Az adományokból a Moszultól 13 kilométerre északra fekvő Bahzani településre visszatérő családok otthonait fogják újjáépíteni.

A Bahzini települést főleg keresztények és jazidik lakják, békés egymás mellett élésben hosszú évek óta. Az ISIS 2014. augusztus 3-án foglalta el Bahzanit, melynek lakossága a kurdisztáni régióba menekült, a falu pedig az ISIS fennhatósága alatt maradt majdnem két és fél évig. Csak a közelmúltban, 2016 novemberében szabadult fel. Az ISIS fennhatósága alatt az Iszlám Állam elpusztított gyakorlatilag mindent:  infrastruktúrát, házakat, üzleteket és üzemeket, csak romokat hagyott maga után. A családok saját erejükből nem tudnak visszatérni otthonaikba, segítség nélkül inkább Európába vándorolnak.

A segélyszervezet célja, hogy házaik felújításával, valamint alapvető eszközök, felszerelések biztosításával a keresztény családok otthonaikba való visszatérését támogassa, mellyel a keresztény jelenlét védelméhez és megtartásához járul hozzá a Ninive-fennsíkon.  Segélyprogramjával húsz család otthonát tervezi újjáépíteni az Ökumenikus Segélyszervet, és ehhez várja az adományokat.    

Az iraki segélyprogramot online adományozással, vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámára való utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban „Irak” megjelöléssel. Minden kis segítségre szükség van!
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította el első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014–2015 folyamán, az Iszlám Állam térnyerése után, belső és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusában Erbilben megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletét. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja. Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki munkáját az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjaként végzi, jelenleg két helyszínre delegált magyar munkatárssal, és három helyi partnerrel együttműködésben.
Az Ökumenikus Segélyszervezet Irakban végzett munkájáról a következő linken található bővebb információ: www.segelyszervezet.hu/irak

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!