Találkoztak a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői

Találkoztak a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői

Share this content.

Budapest – 2013. május 28-án a Déli Evangélikus Egyházkerület budapesti, Puskin utcai székházában találkoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Bizottságának tagjai, valamint a református és evangélikus egyház püspökei. A tanácskozásra a már hagyományos, rendszeres találkozások sorában került sor. A testvéri légkörű, őszinte hangú megbeszélésen szóba kerültek az egyházak közötti és az egyházi és állami kapcsolatok időszerű kérdései. Forrás: del.lutheran.hu és Tarr Zoltán

Az egyházi vezetők megosztották egymással tapasztalataikat a szeptembertől bevezetésre kerülő, kötelezően választható hit- és erkölcstanórákra való beiratkozásról. Az oktatás szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban még több nyitott kérdés került elő a megbeszélésen. Ezekről a kérdésekről az egyházak közös levélben kérnek majd felvilágosítást a kormány illetékeseitől, továbbá a nyitott kérdéseket lezáró szakértői egyeztetést javasolnak. A köznevelés finanszírozásával és az új köznevelési koncepció bizonyos rendelkezéseivel, oktatási intézmények átvételével kapcsolatban az egyházak a problémaleltár összegyűjtésén túl megállapodtak abban, hogy további közös egyeztetéseket kívánnak folytatni az oktatási kormányzattal a folyamatok tisztázása és a törvényi rendelkezések véglegesítése érdekében. 

Az egyházi vezetők egyeztettek továbbá a módosítás alatt álló egyházi törvény, valamint a temetői és a szociális törvény részleteiről is. 

Az egyházak elhatározták, hogy a milánói ediktum kiadásának 1700 éves évfordulója alkalmából közös szervezéssel konferenciát terveznek ez év őszére. A konferencia a vallásszabadság, valamint az egyház és állam évezredes kapcsolata kérdéseit dolgozza fel.

Az egyházi vezetők következő találkozójára a tervek szerint 2013 októberében kerül sor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!