A Szolgálólány meséjének világa tényleg keresztény fundamentalista disztópia

A Szolgálólány meséjének világa tényleg keresztény fundamentalista disztópia

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
A Szolgálólány meséje (The Handmaid’sTale) egy olyan sorozat, amit minden kereszténynek látnia kellene. Fájdalmas, de nagyon fontos kérdéseket feszeget és létező szólamokat erősít fel. Laborczi Dóra sorozatajánlója.

Az index.hu Comment:com médiablogján jelent meg nemrég egy értékelés a sorozatról, melyet az Index ezzel a szöveggel ajánlott ki a Facebookon: „Milyen lenne a világ, ha keresztény fundamentalisták irányítanák? Ilyen.” Emiatt egyből vallásgyalázást kiáltott és felhívást intézett az Index Facebook-oldalának letiltására a Hetek című (Hit Gyülekezetéhez tartozó) lap újságírója és külpolitikai rovatvezetője. Pedig a Comment:com évadértékelője éppen a sorozatban végig masszívan jelen lévő vallási szempontot nem érinti.

A kiajánló szöveg viszont nem állít valótlanságot: a Szolgálólány meséjének világa valóban egy keresztény fundamentalista disztópia.

És bár a keresztény fundamentalizmus, mint általában a fundamentalizmus meghatározása nehézkes, mint jelenség el lehet róla mondani egyet s mást. Amit pedig el lehet róla mondani, az átfedésben lesz a Szolgálólány meséjével. (Arról, hogy mi számít keresztényüldözésnek és vallásgyalázásnak, egyébként korábban itt írtunk.)

A sorozatot Margaret Atwood regénye alapján készítették. Egy elképzelt világban játszódik, ahol egy komoly környezeti válság miatt a nők nagy része meddővé vált, és a férfiak is terméketlenné. Alig születnek gyerekek, és erre a társadalmi válságra adott reakcióként  keresztény szólamokkal megtámogatott – diktatórikus berendezkedés alakul.

Azt a kérdést, hogy mi a fundamentalizmus, hogy létezik-e egyáltalán, több irányból meg lehetne közelíteni. Én itt most a jelenség politikai szempontból érdekes lenyomatait szeretném megvizsgálni, amelyek ebben a sorozatban is körvonalazhatók.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!