Hangolódó #47 | Metál

Hangolódó #47 | Metál

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Bella Péter
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Bella Péter, református lelkész készítette, aki kedvenc metál zenéiből csemegézett.

Keresztény vagyok és hallgatok metált. Ahogy szeretem a grunge-ot, több stoner és trash bandát is. Sokak szemében furcsának tűnik, pedig nem vagyok egyedül ezzel. A keményebb zene ugyanis nem egyenlő a sátánizmussal, valóban vannak szélsőséges előadói a zene ezen ágainak – de vajon melyiknek nincs?

Válogatásomban nem fékezett habzású balladákat, ismert rockhimnuszokat szeretnék bemutatni, inkább meglepő dalokat, amik valamilyen formában túllépnek a kemény zene szubkulturális határain vagy felülírják az előítéleteinket. Például, amikor a brazil trashmetal-sztár, Max Cavalera zenekarában egy soulénekesnő énekel, aztán pedig délszláv fúvószenészek fejezik be a dalt. Virtuóz hangszeres tudás, meditatív dallamvilág, furcsa műfajkeveredés, nem várt szépség, megszokottól eltérő kísérletezés – reményeim szerint ezzel találkozik majd, aki belehallgat ebbe a több műfajt is érintő listába, annak ismert vagy kevésbé ismert darabjaiba.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!