Hangolódó #48 | Lukácsi Katalin

Hangolódó #48 | Lukácsi Katalin

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Lukácsi Katalin, a Szemlélek blog munkatársa készítette.

Az egyik legizgalmasabb felkérések egyike számomra az, hogy a Kötőszó olvasóinak tracklistát állítsak össze. Nagyon megtisztelő. Szinte egyfolytában zenét hallgatok, ami viszont nem jelenti azt, hogy kifinomult zenei ízlésem volna, és ez most mindenki számára kiderül.

Összeállítottam nagyjából a listámat, mire a felkérés pontos tartalmával szembesültem, hogy ti. a szentmisére/istentiszteletre hangolódó listát várnak tőlem. És aztán azzal is szembesültem, hogy én nem is tudnék más dalcsokrot összeállítani, mint ami az istenkapcsolatomról szól. „Ő van minden gondolatom alján” – meg tetején és közben is. Amiről Ő nem jut eszembe, az nincs. Üldözés, vita, megnyugvás, bizalom, remény, harc, szerelem, béke, mindaz, amire az ember képes.

Hajlamos vagyok a szószaporításra, ezért vissza fogom magam, és nem kommentelek minden dalt. De egy-kettőt muszáj. A The XX Intro-ja egy sorozat miatt szerepel a listámon, az NSA-s, megfigyelős, mesterséges intelligenciás Person of Interest használta háttérzenéül. A sorozat egyik legizgalmasabb eleme, ahogy az írók megalkotnak egy Szentlélek-szerű mesterséges intelligenciát. Lady Gaga Judas-a nem polgárpukkasztás miatt kapott itt helyet, bár a dal alighanem e célból született. Engem jótékonyan provokál ez a dal arra, hogy komolyan megfogalmazzam, mi nekem Jézus, és hogy helyette miért nem Júdást vagy az álmessiások közül, – mint mondjuk Sabbatai Cvi – választok. A másik John Debney track-je. A Passió című film önmagában is egy lelkigyakorlat, de én a zenéjét is rengetegszer hallgatom, mert elmélkedéshez, lelki edzéshez szintén kiváló.

Por és hamu vagyok az Úr kezében, idegesítő rigolyákkal és azzal a titokkal, amiért értem is érdemesnek találta meghalni. Vasárnapra fel!

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!