Hangolódó #51 | Pályaválasztás

Hangolódó #51 | Pályaválasztás

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, összeállítás: Kovács Blanka
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Kovács Blanka a PS Magazin korábbi szerkesztője készítette, aki jelenleg marketing területen dolgozik, de igyekszik egyetemi tanulmányaira is koncentrálni. A lista a pályaválasztás nehézségeire utal és csupa magyar dalt tartalmaz.

Az egyetemen több mint három éve a szabad bölcsészet és a szociológia között egyensúlyozok, és hát, nem egy leányálom. Mármint, félreértés ne essék, nem a szakokkal van a baj, mert annak ellenére is, amit mindjárt írni fogok, eléggé megtaláltam a számításaimat. De azért mostanában gyakran eszembe jut, hogy vajon akkor is ezt az utat választottam volna, ha előre tudom, hogy milyen lesz?

Furcsa, hogy pályaválasztáskor mindenki csak arról beszél, melyik szakkal könnyű elhelyezkedni, vagy hogy melyik zökkenőmentesen elvégezhető, de arról sosem esik szó, egy-egy tudományterület megismerése milyen hatással lehet az emberre. Bárcsak valaki azt mondta volna nekem, hogy

a társadalmat akarod tanulmányozni? Akkor remélem, felkészültél arra, hogy innentől kezdve minden, amit eddig gondoltál az életről, az szertefoszlik. Bármi, amit innentől kezdve gondolsz, igaz lesz, és egyben vitatható. Rájössz, hogy mennyire kicsik vagyunk és kiszolgáltatottak rendszereknek, hatalmi érdekeknek, struktúráknak és kultúráknak. Bármerre nézel ezentúl, észlelni fogod az elnyomás, a szegénység, a diszkrimináció és a méltatlanság ezer meg ezer formáját. Ja, és persze mindez ellen nem tehetsz semmit. Na, sok sikert!

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!