Bravúros hétvégét zártak a vajdás sportolók

Bravúros hétvégét zártak a vajdás sportolók

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária
Szarvas – Az elmúlt napokban az egész ország a vizes világbajnokság lázában égett. Mi is folyamatosan figyeltük a híreket, mivel iskolánk tanulói közül többen is vízen voltak, igaz kissé messzebbre kellett tekintenünk. Kajakosaink és sárkányhajósaink küzdöttek a különböző nemzetközi versenyeken.

Július 22-én tették le az esküt azok a fiatalok, akik Magyarországot képviselték az EYOF-on. A fogadalomtétel előtt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte őket. Az idei Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hazánk első olimpiai eseménye, amelyen 50 országból 2500 sportoló és 1100 kísérő vett részt. A magyar csapatot 24 atléta, 12 cselgáncsozó, 4 kajakos és 2 kenus,  6 kerékpáros, 15-15 fiú és leány kézilabdázó, 12-12 fiú és leány kosárlabdázó, valamint röplabdázó, 4 teniszező, 6 tornász és 16 úszó alkotja. Nagy örömünkre a négy kajakos egyike, Opavszky Márk (9.C) a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulója. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az ünnepségen hangsúlyozta: „A legnagyobb reménységeink vagytok, a jövő olimpiai bajnokai és példaképek lehettek. Bebizonyítottátok, hogy tehetséggel és kitartással úrrá lehet lenni a küzdelmes napokon. Magyarország büszke fiatal reménységeire!” 

A várakozásnak megfelelően remekül teljesített a magyar csapat. 50 ország közül az éremtáblázaton a harmadik helyen végeztek 13 arany, 14 ezüst és 14 bronzéremmel, és ezzel minden idők legjobb EYOF-szereplését érték el. A sikerhez Opavszky Márk is hozzátette a részét, mivel k-1 500 méteren bronzérmet szerzett, további eredményei: K-2 500 m IV. hely, K-2 200 m IV.hely, k-4 500 m IV. hely. A versenyek között a kajakos csapat még arra is időt tudott szakítani, hogy beteg gyerekeket látogasson meg a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban. A szép sikerekhez szívből gratulálunk!

Ezzel még nem zárult a hétvégi izgalmak sora, hiszem most rendezték az Ifjúsági és U23-as világbajnokságot Pitestiben (Románia). A kajakos válogatottban egy kis „vajdás különítmény” is rajthoz állt. Nagy büszkeséggel láttuk a válogatott keretben tanulóinkat. Kós Benedek (10.B), Kuli István (12.J), és ne feledkezzünk meg Bogár Gábor „öregdiákunkról” sem.

Ők sem hoztak szégyent a szarvasi kajakosok hírnevére. Az ifjúsági világbajnokságon Kós Benedek K–2 1000 méteren ezüstérmes,  K-4 500 méteren IV. helyezett. Kuli István és Bogár Gábor már más egyesületekben evez, de mindketten a Vajdából, és a Szarvasi Kajak Egyesületből indultak, így méltán vagyunk rájuk is büszkék. Mindketten tagjai az U23-as négyesnek, amely 500 méteren az ötödik helyen ért célba.

Csak reméltük, hogy mindezek az eredmények még fokozhatók, és nem csalódtunk, hiszen sárkányhajósaink parádésan szerepeltek. A tavalyi tanév óta a mindennapos testnevelés keretében is választható iskolánkban a sárkányhajó. Talán ez elősegítette, hogy egyre több diákunk ismerkedik meg a sportággal. Így elmondhatjuk, hogy már egészen komoly vajdás csapattal indult a válogatott Franciaországba az U18-as sárkányhajó világbajnokságra. A válogatott keret tagjai: Nyerges Alíz (9.A), Rohony Noémi (11.B), Uhljar Janka (11.A), Jelen Ákos (10.A), Kozma Márk (10.B), Molnár Gergő (11.B), Tóth Arián (11.A), Markovics Ábel (11.A).

Egymást követően érkeztek a jobbnál jobb hírek. A magyar válogatott 2000 méteren a 20-as és a 10-es hajóban is világbajnoki ezüstérmes, 200 méteren világbajnok lett! Vegyes nagyhajóban a fiúk és a lányok is 2000 és 200 méteren második helyen, és 500 méteren is másodikként végeztek.  A női kishajó a 200 méteres távot harmadikként teljesítette.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanárai és diákjai nevében minden tanítványunknak szívből gratulálunk, további sok sikert kívánunk a sportban, és a tanulásban. Ez utóbbihoz igyekszünk mi is hozzájárulni. Köszönjük az egyesületi edzők, Nyerges Attila, Nyerges Miklós és Szító Szabolcs lelkiismeretes felkészítő munkáját. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!