Reformációi családi napot tartottak Bakonytamásiban

Reformációi családi napot tartottak Bakonytamásiban

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Bakonytamási – Sokszínű és minden korosztályt megszólító programmal emlékeztek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára 2017. szeptember 9-én, szombaton Bakonytamásiban. Az együtt töltött délután Hathalomban kezdődött. Megemlékeztek Ihász Lajos egykori egyházkerületi felügyelőről az Ihász és Jókay családok sírkertjében, amely a Reformáció Emlékbizottság és a bakonytamási önkormányzat jóvoltából az idei évben megújulhatott.

Ezt követően a bakonytamási evangélikus templomban ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a hívek, amelyen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Szakos Csaba helyi lelkész végezte. Énekkel szolgált a gyülekezet kórusa.

Mire és hogyan használjuk a kezünkbe kapott kulcsokat, kulcsszavakat, kulcsmondatokat? – tette fel a kérdést Mt 16,19a alapján tartott prédikációjában a püspök. Majd hozzátette: a kulcsok felelősséget is jelentenek. Jézusban Isten kinyitotta számunkra a mennyek országát – ez az a kulcs-üzenet, amelyet tovább kell adnunk.

Az igehirdetés után a gyerekek rövid műsora következett, majd Szakos Csaba áldást mondott az új tanévet kezdő iskolásokra.

Az istentiszteletet követően a jelenlévők a templom mögött felállított reformációi emlékműhöz vonultak, amely a helyi önkormányzat, a Jókay Alapítvány és a Reformáció Emlékbizottság anyagi támogatásával jött létre. Itt dr. Birkás Antal, az emlékbizottság munkatársa mondott ünnepi beszédet, felidézve a reformáció indulása óta eltelt ötszáz év egyházi történelmét. Németh Károly, a község polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szemerei János püspök és Bereczky Zoltán helyi református lelkész mondott áldást a jubileumi emlékműre.

A kitárt kaput formázó alkotás boltívén a következő felirat látható: „Kegyelemből, hit által”. A kapuszárnyakon pedig márványtáblák örökítik meg a reformátor Luther Márton, és a település első protestáns lelkipásztorainak emlékét.

Ezek után került sor a gyülekezeti házban elhelyezett, Protestánsok a Bakonyban” című időszaki kiállítás megnyitójára. Ruttkay-Miklián Eszter néprajzkutató, a zirci Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatójának bevezető szavai után az érdeklődők megtekinthették a múzeum által készített tablókból, valamint a helyi közösség saját tárgyaiból, fotóiból és más dokumentumaiból összeállított tárlatot.

A gyerekeket ezzel párhuzamosan Horváthné Szabó Andrea Tündérkert című daloló koncertje mellett számos más program, egyebek mellett tűzoltó-bemutató, játszóház, kézműveskedés és lovaskocsikázás várta.

A nap a helyi kultúrházban tartott szeretetvendégséggel ért véget.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!