Lelkészek és a gender

Lelkészek és a gender

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: László Dávid
Lelkészek beszélgetése a gender-jelenségről – Nashville-i nyilatkozat címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést múlt héten az Adna kávézóban. A Pesti Református Egyetemi Misszió és a Károli Egyetemi Lelkészség által szervezett alkalmon három lelkész és egy mentálhigiénés szakember vizsgálta pro és kontra a Nashville-i nyilatkozat egyes pontjait, különös tekintettel a szexualitás, a nemi szerepek és a házasság témakörére.

A nyilatkozatot konzervatív, evangelikál protestáns teológusok és lelkészek szerkesztették, és mintegy százötven evangelikál konzervatív vezető személyiség írta alá, köztük R. C. Sproul, John Piper és Albert Mohler. Tartalma egy preambulum és tizennégy artikulus, amely a magyar fordítást elvégző EvangelikálCsoport tolmácsolásában az LMBTQ-lobbi által propagált szexuális formák és a melegházasság intézménye ellen íródott, hogy kortárs hitvallásként szolgáljon a hazai keresztények számára, és ismertesse velük a bibliai megalapozású keresztyén nézetet az emberi szexualitással kapcsolatban.

A meghívott vendégek: Seben Glória evangélikus lelkész, pszichológus, Chiucidean Miklós reformált baptista lelkipásztor, Szabó László református lelkész és Szabadkai Bálint politológus, mentálhigiénés szakember, aki a Keresztények a Melegekért csoport képviseletében volt jelen.

A beszéltetést a fenti információk alapján nagyjából előre elképzeltem: a vendégek majd végigfutnak a témákon, felvázolva különböző álláspontjaikat, némileg elbeszélve egymás mellett, de helyt adva a lehetőségnek, hogy minden ide érkező megtalálja a maga személyes kedvencét a vélemények között. De már a megérkezés pillanatától kezdve felülírta a program az elképzeléseimet. A helyszín tele volt, a hallgatóság izgalommal várta a beszélgetést. Olyan érzésem volt, mintha először került volna elő igazán a téma, én pedig nem tudom, milyen fordulópont fog most következni.

„Nem azokat kell követnünk, akik előttünk jártak, és Krisztust követték, hanem Krisztust kell követnünk. Fel kell tennünk azt a kérdést magunknak mind a mai napig, amikor találkozunk valakivel: Én az evangéliumot hogyan tudom hozzád közelebb hozni?” – kérdezte egyből Szabadkai Bálint.

Tovább a KÖTŐSZÓ BLOG-ra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!