Letölthetők honlapunkról a 2018-as év ökumenikus imahetének információi

Letölthetők honlapunkról a 2018-as év ökumenikus imahetének információi

Share this content.

Forrás: MEÖT
2018-ban az ökumenikus imahét január 21–28. között kerül megrendezésre. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6)

Az országos nyitó istentisztelet 2018. január 21-én vasárnap 19 órakor lesz a Szent István-bazilikában. Szentbeszédet mond dr. Erdő Péter bíboros, igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgálnak.

Lelkészek számára iránymutatásul:

Minden imahétnek van jellegzetessége. Az imaheti anyagot összeállító karibi testvérek azt kérték, hogy idén egy feltűnő Bibliát vigyünk a templomba, és tegyük le a templom/gyülekezeti helyiség kitüntetett helyére. A szentírási szövegek felolvasása az istentisztelet során végig ebből történjen. Szükség van még három láncra is, amelyeket a szolgálattevők hoznak, és a Biblia mellé helyezik. A láncok a rabszolgaság, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rasszizmus kifejező jelképei. A bűn hatalmának jelképei is, amely elválaszt minket Istentől és egymástól. Az istentisztelet során a rabszolgaságot jelképező vasláncot később élőlánccal is helyettesíthetjük, amely kifejezi a lelki közösség kötelékeit és a modern rabszolgaság és az emberségtől való megfosztottság minden formája elleni közös cselekvést. Az egész gyülekezet bevonása ebbe a jelképes cselekedetbe szerves része az istentiszteletnek. Ezeket az istentisztelet elején el kellene magyarázni, és prédikáció során is vissza kéne térni rá.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának honlapjáról is letölthető az imahét anyaga: https://meot.hu/keresztm

Az Evangélikus.hu oldalán letölthető innen:

Csatolt állományok: Imahet_2018.pdf - Imahet2018plakat.docx -
Címkék: ökumenikus imahét - 2018 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!