Mi segíthetne az egyházi igénytelenségen?

Mi segíthetne az egyházi igénytelenségen?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Farkas Ervin
„Igénytelenség az egyházban? Valóban van. De én ezt egy picit más aspektusból közelítem. Nem a szózatok szintjén, hanem a hitélményekben és a gyülekezeti életben kellene a „megújulás lendülete”. Mert egy impulzív közösség, egy tenni akaró közösség nem hagyja a művirágokat és fóliát az oltáron." Farkas Ervin, evangélikus lelkész reakciója Kovács Barbara Miért lett szent a gagyi? – Igénytelenség az egyházban című cikkére.

Igénytelenség az egyházban? Valóban van. De én ezt egy picit más aspektusból közelítem meg.

Vidéken, kicsi, elöregedő falvakban is szolgálva láttam már fóliázott oltárterítőt, művirágot az oltáron. Sőt volt szerencsém félliteres műanyag flakonba átfejtett házi bort találni az úrvacsorai, fehér terítő alatt. Odaillik? Elsőre jómagam is megrökönyödtem. Kezdő lelkész vajon szóvá tehet-e ilyet? Nem lesz az kioktatás azok számára, akik ott ülnek a templomban, és az átlagéletkoruk az enyém háromszorosa? A korábbi lelkészek miért nem szóltak? Mert biztos nem az én tiszteletemre került oda a fólia és a műanyag flakon. A gyülekezet „vénei” között a megszokás az úr, akkor is, ha új lelkész érkezik. És persze tudom én: ott van a másik oldal, hogy talán még jó szándékkal is volt az, aki mindezt felajánlotta. Megsérthető-e a jó szándékában? Mert szerintem nem!

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!