Márton napján az Ótemplomban

Márton napján az Ótemplomban

Share this content.

Forrás: newjsag.hu, szöveg és fotó: Babák Z
Szarvas – Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola már évek óta megünnepli a Márton-napot. Az elsőn egy Márton-napi előadással és libavacsorával, valamit a gyermekek lampionozásával ünnepeltek, emlékezett vissza Lázár Zsolt esperes az idei, hatodik alkalommal megrendezett Márton-napi felvonulás és istentisztelet után.

Az istentiszteleten fontos volt a szolidaritás hangsúlyozása, amit Szent Márton életében is példaként láthatunk, aki odafigyelt a szenvedőre és próbált segíteni.

„Mindannyiunk életében nagyon fontos, hogy mindenki találja meg azt az utat, hogy hogyan tud segíteni, miként tud segíteni. A gyermekek is tudnak már valamilyen formában segíteni, és ez nagyon fontos, hogy ez legyen a nevelésüknek és az életüknek a rész”e – jelentette ki, majd hozzátette, fontos, hogy a segítségnyújtás a rászorulóknak felnőtt korban is folytatódjon.

A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közösen gyűjtést indított, hogy a szíriai és iraki keresztényeket segítsen meg a visszatérésben, hogy a szülőföldjükön, és nem migránsként tudjanak élni. Ne az elosztásukról kelljen beszélni, hogy ki hány százezer menekültet fogad be, hanem próbáljuk meg azt, hogy a helyben segítsünk, akár Szíriáról, akár Irakról beszélünk – foglalta össze, az istentiszteleten is elhangzott gondolatait az evangélikus esperes.

Szent Mártonhoz fontos népi hagyományok kapcsolódnak, de van egy másik Márton is, Luther Márton, akinek születésnapja 10-én volt.

„Ilyetén módon is emlékezünk rá, s mindarra, amit ő az Isten szent lelke által elkezdett a reformációban 500 évvel ezelőtt” – mondta Lázár Zsolt.

Az istentiszteleten felléptek a benkás színjátszók. Az estét az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt szeretetvendégség zárta.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Márton nap - Ótemplom - Szarvas -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!