Levéltári konferenciát tartottak a reformáció jegyében

Levéltári konferenciát tartottak a reformáció jegyében

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Sopron – „Sopron és a reformáció” címmel rendeztek konferenciát a soproni levéltárban 2017. november 29-én.

Az ülésen Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium igazgatója elnökölt. Megnyitó szavait követően a város részéről Farkas Ciprián tanácsnok üdvözölte a szép számú hallgatóságot, majd dr. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) megyei főigazgató-helyettese mondott köszöntőt.

Az első előadást Szemerei János püspök tartotta, a reformáció jelentőségéről. A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője a teológiai örökségen túl a megújulási mozgalomnak a kultúrára, a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatásairól is beszélt.

Ezek után Alpárné dr. Szála Erzsébet professzor emerita a nyugat-magyarországi protestantizmus 16-17. századi történetébe avatta be a jelenlévőket, majd H. Németh István, a MNL országos levéltárának egyik főosztályvezetője az 1681. évi soproni országgyűlés vallási kérdéseit és azok előzményeit ismertette.

Tóth Gergely, a MTA BTK történettudományi intézetének munkatársa Lackner Kristóf egykori soproni polgármester életrajzát mutatta be „Evangélikusként a király hűségén” című előadásában. Ezt követően a házigazda, Dominkovits Péter, Győr-Moson-Sopron megye soproni levéltárának vezetője adott tájékoztatást az általuk gondozott iratanyagról.

A konferencia záró előadását Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) tagja tartotta, az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) és a protestáns egyházak viszonyáról, különös tekintettel a győr-soproni régióra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!