„Nem vagyunk mi vén papok” – vagy mégis?

„Nem vagyunk mi vén papok” – vagy mégis?

Share this content.

Szöveg: Balicza Máté, fotó: Kiss Tamás
Budapest – A Déli és Északi Evangélikus Egyházkerületek szervezésében december 1-jén hagyományos adventi találkozójukra gyűltek össze nyugdíjas lelkészeink és házastársaik az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a Rózsák terén.

Az alkalom a kollégium diákjainak színes zenei és prózai műsorával kezdődött Károlyfalvi Zsolt igazgató vezetésével. Ezt követően Missura Tibor olvasta fel az elmúlt év során elhunyt lelkészek nevét, őrájuk is emlékezve gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Bevezető áhítatában dr. Fabiny Tamás püspök József Attilának a címben említett verssorára utalva három egyre udvariatlanabbul hangzó szó jelentésén tűnődött el: finomkodva idősnek mondunk valakit, semlegesen öregnek és sértő módon vénnek. Meglátása szerint azonban valójában a három közül a vén a legtartalmasabb kifejezés. „Nem véletlenül ír a Biblia a gyülekezet véneiről vagy vének tanácsáról. A véneknek élettapasztalatuk van, és azt át akarják adni a következő nemzedékeknek. A fiatalok pedig rá vannak utalva a vének meglátásaira és tanácsaira. Az egyházban és a gyülekezetekben is!” – fejtette ki a püspök. Igehirdetésének megrendítő, személyes, ugyanakkor minden jelenlevő számára fontos üzenetet hordozó része volt az éppen 10 évvel ezelőtt elhunyt édesapjáról szóló megemlékezés. Egy részletet olvasott fel id. dr. Fabiny Tibor leveléből, amelyet a teológiai professzor halála előtt néhány héttel egykori évfolyamtársainak írt.

Az áhítatot előadások követték. Házigazdaként Győri Gábor esperes először dr. Reuss Andrást kérte fel a reformáció jubileumi emlékéve kapcsán megjelent kiadványokra történő kitekintésre, különös tekintettel az Evangélikus Hittudományi Egyetem professor emeritusának Csak Krisztus légyen mesterünk című kötetére. Győri Gábor ezt követően ismertette Yadegar Asisi Wittenbergben felállított reformációi körfestményét, valamint részleteket mutatott be Michael Kunz és Dieter Falk Luther című poporatóriumából. Mindezek után a résztvevők közül többen is megfogalmazták az emlékévvel kapcsolatos meglátásukat, tapasztalataikat.

Gáncs Péter püspök zárszavában Antoine de Saint-Exupéry ismert imájából olvasott fel egy részletet („Taníts meg a kis lépések művészetére…”), valamint egy áldást idézett a Déli Egyházkerületnek A szabadság hét színe című kiadványából. Ezt a kötetet, valamint Csorba István Zenehíd című könyvét a két püspök a szervező egyházkerületek ajándékaként adta a résztvevők kezébe. Az együttlét közös ebéddel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!