Mikulás vagy Jézuska? – Mit mondjunk a gyerekeinknek, ki hozza az ajándékot?

Mikulás vagy Jézuska? – Mit mondjunk a gyerekeinknek, ki hozza az ajándékot?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
Mikulás az ablakban, Mikulás a plázában, Mikulás a tévében. A piros sapkás, jóságos télapó lassan monopóliumra tör a gyerekek figyelmének elnyerésében és néhány keresztény ezt aggódva figyeli: a Mikulás-láz nem tereli el a figyelmét a gyerekeknek a karácsonyi születés-történetről? Mit mondjunk, ki hozza az ajándékot, a Mikulás vagy a Jézuska?

Karácsony előtt családlátogatóba menni nem egyszerű feladat. Van egy taposóakna, amelyre a legtöbb vendég gyanútlanul rálép, amikor más gyerekével találkozik: a „mit kértél a Jézuskától/Mikulástól/Angyalkától?” – kérdés. Szinte garantált, hogy nem jó személyre kérdezel rá és a szülők villámló szemekkel hallgattatnak el, hiszen náluk nem is a Mikulás hozza az ajándékot, hanem a Jézuska, vagy épp fordítva. De ki is hozza tulajdonképpen, és mivel teszünk jót a saját gyerekeinknek, ha mit mesélünk nekik?

Bár Magyarországon Miklós-naphoz kötődően külön ünnepeljük a Mikulás eljöttét, karácsonykor pedig a legtöbb helyen a kis Jézus érkezik meg, de mióta a karácsony külön iparrá nőtte ki magát, azóta ezek a dolgok összefolynak. December 6-án már nem feltétlenül csak az adakozó Szent Miklós püspökre gondolunk, hanem a Lappföldről érkező idős bácsira, akinek a szánját Rudolf nevű rénszarvas húzza. És mivel úton-útfélen az ő integető- és kéménybemászó alakját látjuk, a karácsonyi filmek mind róla szólnak, ezért egyre több családnál nemcsak december hatodikán, hanem karácsonykor is ő hozza az ajándékot… Más családokból ezzel ellenállást kiváltva.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: ajándék - Mikulás - Jézuska -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!