Őszintén nőkről, iszlámról, zsidóságról, médiáról

Őszintén nőkről, iszlámról, zsidóságról, médiáról

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: László Dávid, fotó: Zellei Boglárka Éva
Vallások az elnyomottakért: Nők, etnikumok és szegénység címmel tartott expót december 10-én, az emberi jogok világnapján a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Az egész napos rendezvény délelőtti részében négy előadás keretében tárult fel a résztvevők előtt, milyen útmutatások vezérlik a témákban a keresztény, zsidó és muzulmán hívőket. Délután már műhelymunkákon mélyedhettünk bele a délelőtti témák egy-egy részterületébe.

Nők az iszlámban

Az expót a Magyarországi Muszlimok Egyházának képviseletében dr. Anwar Klára közgazdász nyitotta meg Nők az iszlámban. Elnyomás vagy felszabadítás? című előadásával, melyben bevezette a hallgatóságot a pogány korok történelmi helyzetébe. Akkoriban a fiú- és lánygyermek nem számított egyenjogúnak, és ha lány született egy családban, a legtöbb esetben élve eltemették. Továbbá a nőknek nem volt beleszólása semmibe, sőt tulajdonlási, öröklési joguk sem volt. Az iszlám elterjedésével ezek a szokások jelentősen változtak, mivel a Korán egyértelmű kijelentésekkel él az egyenjogúságról, a lánygyermek áldásosságáról, az anya tiszteletéről, a nők véleményének figyelembevételéről, még a vagyonkezelésről és a bérlési jogról is.

Dr. Anwar Klára kitért az öltözködési szokások értelmére is, az iszlámban a kendő nem alárendelés, hanem a tisztaság és erkölcsösség büszke önkifejezése. Ugyanakkor kiemelt egy fontos különbséget: a nők egyenlők a férfiakkal, de különböznek tőlük. A kötelezettségeik Isten felé ugyanazok, de a nemek kettősségük és feladataik megoszlása tekintetében kiegészítik egymást. A nő dolga szigetet teremteni az óceánban, a férfié a felelősség és a család eltartása. „Az a férfi a legjobb a hívők között, aki a legjobban viselkedik a feleségével.”

Ősanyáktól a rabbinőkig

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: nők - vallás - iszlám - zsidóság - média -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!