Juli, a mosolygós angyal

Juli, a mosolygós angyal

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Gáncs Tamás
Minden kétséget kizárólag angyal volt. A szó nemes értelmében: küldött, tolmács, örömhírt közvetítő. Számára a mosoly nem egy felvett póz volt, hanem maga a hozzáállás az élethez. Ritka mosoly volt az övé. Összehasonlíthatatlan, titokzatos, őszinte. Nem volt benne semmi mű, mint ahogyan a hangjában és a muzsikájában sem.

Minden kétséget kizárólag angyal volt. Azt mutatta meg, hogy lehet máshogyan is. Lehet valaki egyszerre világszár, a mi világsztárunk, műfaja koronázatlan királynője, és ugyanakkor a lány, akit mindenki szeret, és akire mindenki visszamosolyog. Amit képviselt és ahogyan képviselte: hibátlan, minőségi, érték-orientált, „fábiánjulis”. Számára a maximumnak nem volt tétje, számára a maximum volt az evidens.

Minden kétséget kizárólag angyal volt. És akárhány képet, videoklipet, interjút megnéz az ember, ahol Juli szerepelt, egy valami állandó volt: az arcáról leolvasható üzenet, tudniillik, hogy élni érdemes, hogy élni jó, hogy élni ajándék. Éppen ezért, amikor végleg lehunyta szemeit szombaton, egy percre néma csend lett a Föld nevű iciri-piciri bolygón. És ez a szívbemarkoló fekete csend fájdalmasan hasított bele oly sokunk lelkébe, akik számára Juli egy ikon volt. Generációnk ikonja. Kortárs művész, akiről nemcsak a szakma gondolta azt: kivételes tehetség.

Minden kétséget kizárólag angyal volt. Amikor meghallottam a halálhírét, arra gondoltam, már megint egy pofon az igazságérzetemnek. Sokadik, de nem lehet megszokni. És bár lelkészként, nap mint nap találkozok a halállal, én, egy 38 éves ember, ordítok, igen-igen, ott legbelül, ha 37 éves évesen valaki itt hagy minket. Mert elfogadhatatlan és elviselhetetlen, na nem a lét elviselhetetlen könnyűsége – bár minden tisztelet Kunderának – hanem a lét kegyetlen végessége. Különösen ha darabokra törik, aminek nem kellene. Élet, szív, életmű, jövőkép.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!