Hogyan olvasd a Bibliát?

Hogyan olvasd a Bibliát?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
„Olvasd egyre szent Bibliád, szent Bibliád…” – hangzik a régi hittanos ének, de könnyű azt mondani! Hiszen sokszor még a legelszántabb keresztények sem tudják, hogyan is kell pontosan olvasni a Bibliát. Most adunk néhány tippet, mit tegyél, ha elakadnál az első oldalak után.

1. Óvatosan az Útmutatóval!

A legtöbb felekezetnek van valamiféle kiadványa, amely segít a Biblia olvasásában. Az evangélikus Útmutató, a református Bibliaolvasó Kalauz mind azt a célt szolgálják, hogy minden napra adjanak egyfajta vezérfonalat a Szentírás olvasásához. Ezek jó kiindulópontot jelenthetnek, ha tanácstalanok vagyunk, melyik könyvvel kezdjük az olvasást. És itt a lényeg: ezek a kiadványok csak vezérfonalat adnak a további olvasáshoz, az egy-egy kiragadott igeszakasz nem önmagában értendő. Ugyanis nagyon sokan az Útmutatót úgy használják, hogy felcsapják reggel vagy este és megnézik, hogy az adott igevers mit mond a mai napjukról.

Csakhogy nem egy jóskönyvről van szó és ha azt várjuk, hogy a minden napra kijelölt szakaszok illeszkedjenek a velünk történt eseményekhez, akkor hamar csalódni fogunk.

Ugyanez érvényes a Bibliára is: „a felütöm, és ahol kinyílik, az vonatkozik az én életemre” módszer nem méltó a Szentíráshoz. A Biblia sokkal többet árul el Istenről és a saját életünkről is, ha az igeszakasz kontextusát is figyelembe vesszük, és teljes történeteket olvasunk belőle.

2. Ne regényként olvasd a Bibliát!

A továbbiakat a a KötőSzó blogon olvashatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!