Visszaküldte a parlamentnek az egyházügyi és a médiatörvény módosítását az államfő

Visszaküldte a parlamentnek az egyházügyi és a médiatörvény módosítását az államfő

Share this content.

Budapest – Áder János köztársasági elnök kedden visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását. Forrás: MTI

Az Országgyűlés mindkettőt múlt szerdán fogadta el. Ezekkel együtt Áder János tavaly nyári beiktatása óta már 14 törvényt küldött vissza a Háznak.

Az alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag a médiatörvényen változtatva lehetőséget adott arra, hogy a médiahatóság elnökhelyettese - az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig - rendeletet alkosson.

Az államfő ezt kifogásolta, mondván: az alaptörvény meghatározza, hogy önálló szabályozó szerv - így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - vezetője törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet adhat ki, s ebben az általa kijelölt helyettese helyettesítheti.

A törvénymódosítás viszont - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára - arra az esetre rendezte volna a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölt ki helyettest e tekintetben. Áder János azonban rámutatott: a szabályozás így bizonytalanná, ellentmondásossá válna, és csorbítaná az alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helyét, jogszabály ugyanis nem lehet ellentétes az alaptörvénnyel.

Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek.

Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!