Egyházi államtitkárság: szerencsés, hogy a törvényjavaslatot csütörtökön ismét tárgyalhatja az Országgyűlés

Egyházi államtitkárság: szerencsés, hogy a törvényjavaslatot csütörtökön ismét tárgyalhatja az Országgyűlés

Share this content.

Budapest – Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága szerencsésnek tartja, hogy az egyházügyi törvényjavaslatot csütörtökön ismételten tárgyalhatja az Országgyűlés, és el is fogadhatja. Forrás: MTI

Utalva arra, hogy az egyházügyi törvény múlt héten elfogadott módosítását Áder János köztársasági elnök kedden megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, azt írták az MTI-hez eljuttatott közleményben: ez azért vált szükségessé, mert a törvényjavaslathoz benyújtott nagyszámú módosító javaslat a törvény rendszerében koherenciazavart okozott. A visszaküldést kísérő levél tanúsága szerint a köztársasági elnök a jogszabály ellen nem emelt tartalmi kifogást, észrevételének megfontolása után annak ismételt elfogadását szorgalmazza - mutattak rá.

Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek.

Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában.

Az államfő felhívta a figyelmet arra: a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament egyházügyi törvénymódosítását és az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő, ugyancsak kedden megfontolásra a parlamentnek visszaküldött törvénycsomagot észrevételeinek alapos megfontolása után az Országgyűlés fogadja el újra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!