Hat hónap múlva Szélrózsa! – Beszélgetés Pongrácz Mátéval, a Szélrózsa vezető lelkészével

Hat hónap múlva Szélrózsa! – Beszélgetés Pongrácz Mátéval, a Szélrózsa vezető lelkészével

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, fotó: Kiss Tamás
Egyházunk hat hónap múlva, július 25. és 29. között ismét megrendezi a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót. Pongrácz Máté kaposvári evangélikus lelkészt, a Szélrózsa vezető lelkészét az előkészületekről és a tervekről, a megismerhető részletekről, valamint a nehezebb és az örömteli pillanatokról kérdeztük.

Hat hónap múlva Szélrózsa. Hol tartanak most az előkészületek?

Nagyon izgalmas, de nehéz időszakon vagyunk túl a szervezésben. Megtaláltuk az ideális helyszínt, és mostanra mély üzenetet hordozó igei háttér alakult ki különleges mottóval és arculattal. Nagy öröm, hogy már 2017 szeptemberében összeállt az a több mint ötven emberből álló, fiatal szervezői csapat, amelyik az idei találkozó motorja lesz.

Részleteznéd ezeket a fontos lépéseket?

Az elmúlt évben időről időre próbáltunk információkat csepegtetni a Szélrózsa iránt érdeklődőknek az eseménnyel kapcsolatban. A tavaszt a találkozó igei hátterének bemutatásával kezdtük a bonyhádi ifik és fiatalok találkozójával egybekötött déli missziói napon. Különleges élmény volt, hogy Jézus csodálatos halfogásának történetét és a Szélrózsa mottóját – „Mégis!” – több mint ezer ember előtt fedhettük fel. A nyár folyamán örömmel mutattuk meg a találkozóra készülőknek a helyszínt, a Vas megyében található Büköt. A kisváros nemcsak azért nagyszerű színtér, mert erős az evangélikus háttér, hanem azért is, mert a fürdőváros adottságai és a település vezetőinek támogatása kiszélesíti az amúgy sajnos szűkre szabott lehetőségeket. Azt gondolom, különleges erővel bírt, hogy a találkozó helyszínét épp a büki ifjúság tagjai által készített videóbejegyzések által ismerhették meg az evangélikus fiatalok. Az ősz sem telhetett el bejelentés nélkül, hisz az egyetemisták és főiskolások számára az Evangélikus Hittudományi Egyetemre szervezett kerti partin fedtük fel a 2018-as találkozó arculatát, amely a kivetett hálóra fókuszálva teszi láthatóvá: Istennél mindig van új lehetőség, sőt a csodák is valósággá válhatnak. Végül az ősz zárásaként a megújult és megfiatalodott munkatársi csapat is felállt, és tagjai egy munkatársi hétvége keretében ismerkedhettek meg a helyszínnel és a következő találkozó kereteivel.

Úgy is fogalmazhatunk: minden kész a következő Szélrózsához?

Ez talán túlzás, de ahogy már említettem, a találkozó alapja sziklaszilárd. A igei háttérül választott jézusi történet biztos talaj számunkra, és a keretek is kezdenek kirajzolódni, de a neheze még hátravan. Meg kell tölteni tartalommal a találkozót.

Tovább a KötőSzó blogra.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 56. számában is megjelent 2018. február 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!