NAV: az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani

NAV: az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – Az egyéni vállalkozóknak a személyijövedelemadó-bevallásukat idén február 26-ig kell eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az 1+1 százalék felajánlásáról május 22-éig dönthetnek – hívja fel a figyelmet a NAV csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felidézik, hogy az adózók adójuk 1 százalékát regisztrált civil szervezetnek, a másik 1 százalékot bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel. 

A közleményben részletezik, hogy az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár attól elkülönülten, önálló nyilatkozatként egészen május 22-ig. 

Aki a bevallással együtt szeretne felajánlani, az azt az adóbevallási nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével megteheti. Aki később, a bevallástól elkülönülten szeretné nyilatkozatát eljuttatni a NAV-hoz, az a „17EGYSZA” lapon vagy annak tartalmával megegyező papíros nyilatkozaton megteheti. 

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet, mely segíti az adózót a megfelelő kedvezményezettek kiválasztásában.

A NAV honlapján és a webes kitöltőfelületen is megtalálható valamennyi támogatható civil szervezet, illetve bevett egyház és a kiemelt költségvetési előirányzat.

Újdonság, hogy az egyházi 1 százalékról szóló idei nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egészen addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet.

A civil kedvezményezett vagy a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

A civil szervezeteknek felajánlott összegek leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálják. Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, az állami költségvetés bevételét képezik, így a közkiadások forrását jelentik – tájékoztatott a NAV.

Címkék: szja - egyszázalék - 1% - bevallás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!