Hangolódó #81 | Szélrózsa 2018

Hangolódó #81 | Szélrózsa 2018

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó eddig bejelentett előadóinak dalaiból szemezgettünk. A Szélrózsát idén nyáron július 25–29. között rendezik meg a Vas megyei Bükön. Az előkészületekről interjút is készítettünk, amely itt olvasható.

A Szélrózsával való kapcsolatom még 2012-ben indult, mikor egy evangélikus tábor hatására zenészként részt vettem több zenei formációban, melyek később felléptek a találkozón. Akkor még nem gondoltam volna, de az ott tapasztalt nyitottság és szeretetteljesség örökre meghatározta az életemet, és szinte biztos vagyok abban, hogy nem lennék evangélikus egyházam tagja vagy a Kötőszó egyik dolgos keze, ha nem lenne a Szélrózsa.

Hogy ez miért van, az még számomra is kérdés. Lehet, hogy az igei alkalmak változtattak meg bennem valamit vagy a fontos kérdésekről gondolkodó fórumbeszélgetések, előadások. Az is előfordulhat, hogy a találkozón megismert emberek miatt lettem egyre érdeklődőbb, nyitottabb a kereszténység felé, de azt is el tudom képzelni, hogy egyes koncerteken való táncolás, bulizás indított el valamit nálam. De valószínűnek tartom, hogy ezek összessége volt hatással rám és a hitemre. 

Egy biztos, a fentiek mindenképp elárulják a Szélrózsáról, hogy egy izgalmas, örömteli, sokszínű találkozó, és ami számomra talán a legfontosabb lett az évek során, hogy ezt az izgalmat, boldogságot és sokszínűséget képes egy otthonná varázsolni. Egy olyan otthonná, ahol fontosak lehetünk, ahol figyelnek ránk, ahol rászánják az időt, hogy megismerjenek minket, és ahol megsegítenek akkor, hogyha valami elsötétíti életünket. És valami egészen hihetetlen, hogy ez az otthonosság megtörténhet egy olyan helyen, ahol egyszerre 1300-1400 ember jelen van. 

A mai válogatás a zenei kínálatnak csak egy apró szeletét mutatja be. Azokba a zenekarokba enged betekintést, akikről biztosan tudjuk, hogy ott lesznek a találkozón. Én hiszem, hogy ezek a koncertek is tudnak otthonná válni egy-egy ember számára. Olyan otthonná, amelyre a keresztény közösségek már évszázadok, évezredek óta vágynak.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!