Megállás – újraindítás – megerősítés | 24 óra lelkészi hivatásgondozás Balatonszárszón

Megállás – újraindítás – megerősítés | 24 óra lelkészi hivatásgondozás Balatonszárszón

Share this content.

Szöveg: Varga Gyöngyi és Veres K. Csenge, fotó: Kovács István
Balatonszárszó – Az Északi Evangélikus Egyházkerület 2018-ban jubiláló lelkészei immár hagyományos hivatásgondozói alkalomra gyűltek össze február 26–27. között a balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban.

Bár tudjuk, hogy egyházunk, benne gyülekezeteink, intézményeink nem a lelkészekből élnek, és nem a lelkészektől működnek jól, de kár lenne tagadni: ha a lelkész kiég, megfárad, akkor ez kihat a családjára éppúgy, mint a rábízott kisebb-nagyobb közösségek életére és szolgálatára. Ebből következően egyházunk alapvető stratégiai feladata a lelkészek hivatásgondozása. 

A huszonnégy órás északi hivatásgondozási alkalmat idén is dr. Varga Gyöngyi és dr. Percze Sándor lelkészek vezették, és a Gyakorlatok egy csoda elé... címet adták a közösen töltött napoknak. 

Erich Fried egyik versének címét vették ehhez kölcsön, amely arról szól, hogy ha tudunk várni, Istenre nyitottan befelé figyelni, akkor csak úgy megtörténnek a csodák, a hétköznapi feltámadások. Az élet kenyere és az öröm bora szimbólumai kísérték a résztvevő lelkészeket a hivatásukra visszatekintő néhány órában. Istenélményeiktől, életük fontos felismeréseitől haladtak a kánai menyegző története felé, a hat kőveder üzenetéig, majd a huszonnégy óra lezárásaként az úrvacsorai közösségig. 

Együtt élték át, hogy a szűkösség világnézete helyett mennyire élő, gyógyító tapasztalatot jelent a bőség evangéliuma, ahogyan arról Jézus beszél, és ahogyan mindezt megjeleníti csodáiban. Ennek a felismerésnek az is része, ahogyan visszaemlékeznek azokra az emberekre, akik kísérték őket eddigi útjukon, akiken keresztül megélhették, megélhetik Isten vezetését és szeretetét. 

Az Apostolok cselekedeteinek könyvéből pedig az alábbi mondat szolgált bátorításként, mely az alkalmat záró úrvacsorai istentisztelet igéje volt: Atyáink Istene választott ki téged, hogy megismerhesd az ő akaratát, meglásd az Igazat, és hangot hallj az ő ajkáról." (ApCsel 22,14)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!