Böjti gondolat: A szeretet törvénye

Böjti gondolat: A szeretet törvénye

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Josef Koudelka: Angyal a biciklin, 1967. (A bostoni Képzőművészeti Múzeum tulajdona)
Böjt 2018 – Az idei böjti időszakban egy-egy idézettel és egy hozzá fűzött rövid gondolattal igyekszünk az olvasóknak a böjti elcsendesedésben segíteni.

Ha hallgatsz, hallgass szeretetből. Ha beszélsz, beszélj szeretetből. Ha figyelmeztetsz, figyelmeztess szeretetből. Ha megbocsátasz, bocsáss meg szeretetből.” (Augustinus)

Amikor valami kihoz a sodrunkból, és egyszer csak az indulat kezd vezérelni, akkor kerülünk a legtávolabb Istentől. Nem az ő tanácsa, még nem is szívünk, hanem saját gyengeségünk szerint cselekszünk, és nem a megbocsátás és a szeretet útján, hanem az árnyékban, a sötétben járunk. S bár tudjuk, hogy igaz Aurelius Augustinus hippoi püspök mondata – „Háttal álltam a világossághoz, arccal a megvilágított tárgyakhoz, természetes, hogy így arcom, mely a megvilágított dolgokat szemlélte, világosságot nem kaphatott.” –, mégis sokszor szembeszállunk ezzel, és nem fogadjuk el, hogy rossz irányba fordultunk.

A böjti időszak ugyanakkor egy új kezdet, új nézőpont is lehet. Olyan, amikor teret adunk a szeretet másfajta, tiszta megélésére. Jézus nem kapkodott, nem hirtelen döntött, hanem megfontoltan cselekedett. Az indulat helyett szelídségre intett.

Mi is megtehetjük ezt, az indulatból következő hirtelen felindulást lecserélhetjük a gondolat és tett közötti imádság időszakára. Ez lehet az a parányi kis idő, amikor átgondoljuk, megértjük és észrevesszük a másikat. Az az idő, amikor mérlegeljük, hogy nem csak a saját hangulatunk, önérzetünk, hanem a másik is számít. Így tudunk szeretettel hallgatni, beszélni, figyelmeztetni, de legfőképpen megbocsátani – még magunknak is...

És hogy mindebből mi következik? Ehhez ismét Augustinust idézzük: „Szeretnéd tudni, milyen a szeretet? Figyeld meg, hová vezet.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!