Bátran forduljunk az egyházhoz!

Bátran forduljunk az egyházhoz!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Somogyvári Flóra negyedéves teológushallgató a pályaválasztásáról, a zene erejéről és a lelkészi felelősségről is beszél.

– A tabi gyülekezetből származol. Miért választottad az Evangélikus Hittudományi Egyetemet?

– Igen jó kapcsolatot ápoltam Szigethy Szilárddal és feleségével, sokat segítettem nekik a gyülekezetben. Ők tanácsolták, hogy menjek a teológiára. Az éneklés már akkor meghatározó volt a számomra, így azzal a pályával voltak terveim. Először az Eötvös Loránd Tudományegyetem ének-zene tanári szakán és a hittudományi egyetem hittanár szakán kezdtem meg a felsőoktatási tanulmányaimat. Idővel rá­jöttem, hogy a lelkészemnek igaza volt, így az első szemeszter végén átjelentkeztem a lelkész szakra. Azóta úgy érzem, hogy az utamon vagyok.

– „Aki énekel, kétszeresen imádkozik” – mondta Augustinus. Te hogy éled meg az ének és az imádság kapcsolatát?

– A hippói püspökkel teljesen egyetértek! Az énekkel nagyon sok mindent ki lehet fejezni. Heinrich Heine gondolatával is azonosulok, valóban igaz, hogy ahol elfogynak a szavak, ott kezdődik az éneklés. Az ének az életem középpontjában van, Istent is sokszor így dicsérem.

– Teológiai tanulmányaid alatt melyik terület vált különösen fontossá a számodra?

– A lelkigondozás, poimenika, azaz a gyakorlati teológia áll hozzám a legközelebb. Mivel mindig is azt éreztem, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, így má­sok meghallgatása, segítése és az ezt segí­tő tantárgyak meghatározók a számomra.

– Mennyire hangsúlyos ma egyházunkban szerinted a lelkigondozás?

– Úgy látom, hogy erre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ideális esetben a lelkész a gyülekezet lelkivezetője is. Jó lenne, ha az emberek nemcsak pszicholó­gushoz fordulnának – ami természetesen nagyon jó dolog –, hanem mernének hasonlóan őszintén a lelkész, lelkigondozó előtt is megnyílni. Fontos lenne, ha a gyülekezeti tagok tudnák, hogy a lelkésznél is találhatnak lelki megnyugvást, és hogy bizalommal fordulhatnak felé.

– Milyennek képzeled a jövő egyházát?

– A nagy, békében együtt lévő, szí­nes, mégis egy irányba tekintő közösség szerintem nagyon építő erejű. A zenés alkalmaknak rendkívüli vitalitásuk van, azoknak különösen is látom a gyülekezetépítő erejét.

– Az országos evangélikus hittanversenyen és a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón is rendszeresen jelen vagy segítőként. Miért fontosak számodra ezek az ifjúságnak szóló, országos egyházi rendezvények?

– Magamon is tapasztaltam, és a környezetemen is látom, hogy ezek az események elég jól megszólítják a fiatalokat. Nem olyan kötöttek, mégis Istenhez vannak közel. A Szélrózsán szabadon együtt tudunk lenni. Itt a generációs különbségek feloldódnak, fiatalok és idősebbek együtt tudnak Istenről gondolkodni. A hittanversenyeken jó látni, ahogy a gyermekek készülnek, hogy a Bibliát valóban tanulmányozzák, hogy fontos nekik az a tudás, amelyet a Szentírásról és az egyházról megtanulnak.

– Melyik a számodra különösen meghatározó bibliai ige?

„Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” [Ézs 43,1b] Ez az ige végigkísérte az eddigi életemet. Az ennek alapján írt ifjúsági ének volt talán az első, amit megtanultam. Ez az ige az Istennel való szoros kapcsolatról szól. Életem során elég sokat „bolyongtam”, de ez az ige is mutatja, hogy Isten gondviselése megnyugvást, békességet és biztatást tud adni.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2018. február 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!