Hangolódó #85 | This Is Us

Hangolódó #85 | This Is Us

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat a This Is Us (magyarul: Rólunk szól) című sorozat ihlette.

Mindig is hadilábon álltam azokkal a családi sorozatokkal, melyek sztereotipikusan mutatták be egy keresztény, jómódú, fehér család tökéletes életét. Gondoljunk csak a sokak által jól ismert Hetedik mennyország (7th Heaven) című sorozatra, ahol igen, megjelentek az apróbb problémák, mint az, hogy Matt füves cigit szív, vagy Maryt letartóztatják, de mindig megoldódott minden, és végül mindannyian nagyon jó emberek lettek a család és Isten szeretetének segítségével. Bár nagyon szerettem a sorozatot, és évekkel ezelőtt egy nyár alatt végig is néztem mind a 11 (!) évadot, mégis végig azt éreztem, hogy ez valahogy nagyon messze áll a valóságtól mesterkéltsége és szappanoperás jellege miatt.

Mikor nézem a This Is Us című sorozatot, ez az érzés nincs bennem, pedig nagyon hasonló premisszája van, mint bármely más szappanoperának vagy családi drámának: adott pár ember, akiknek összefügg az élete. Jelen esetben amiatt, mert mindegyiküknek ugyanazon a napon van a születésnapja, de a sorozat itt persze nem áll meg. Nem szeretnék elárulni sokat, de az első rész végére mindenkinek kristálytisztává fog válni, hogy mi is az, ami összeköti ezeket az embereket ezen a születésnapi dátumon túl, és ha ezt az információt tudjuk, már sokkal jobban fogjuk értékelni azt, hogy kik is ezek az emberek, és hogy mit jelentenek egymásnak és végeredményben nekünk.

A This Is Us ugyanis elég nyilvánvalóan tesz azért, hogy a szereplőkben olyan embereket lássunk, akik ismerősek számunkra. Például megismerkedünk egy keményen küzdő apával, aki az érzelmeiről és alkoholproblémájáról sohasem beszél, vagy egy túlsúlyos fiatal nővel, akinek az életét a görcsös fogyni akarás határozza meg. Mindezek nincsenek leöntve a klasszikus, drámasorozatokból jól ismert hollywoodi mázzal – bár érdemes előkészíteni egy százas zsebkendőt minden rész mellé –, mivel a szereplők és a történetek mindig a valóságosság talaján maradnak.

Az alkoholproblémával küzdő édesapa sohasem kerül ki a függősége fogságából, de mindennap kitartóan küzd azért, hogy napról napra egy kicsivel jobb legyen. Ugyanígy a fiatal nővel sem történik meg a csodálatos fogyás, de idővel megtanulja, hogyan kell a testét lelkileg és fizikailag is egészségesen kezelni és törekedni arra, hogy az élete egy kicsivel jobb legyen.

A sorozat komolyan törekszik arra, hogy ne mutasson be nagy élethazugságokat, melyekkel esetleg áltathatjuk magunkat, vagy azt mondhatjuk, hogy ez nem igaz, ez csak egy sorozat, nem a valóság. A készítők a mindennapi problémákra akarnak reflektálni, azokra a dolgokra, melyek minket is körülvehetnek, és be akarják mutatni, hogy ezektől a problémáktól – idővel és kemény munkával – hogyan szabadulhatunk meg, legyen szó alkoholfüggőségről, testsúlyproblémáról vagy családon belüli konfliktusokról, örökbefogadásról, gyászról, rasszizmusról és egyéb témákról, melyek az eddigi két évad alatt előkerültek szereplőink életében.

Ez a pozitív, józan, előremutató és reményteli üzenet az egész sorozatot áthatja, és minket sem enged el. Titkon remélem, hogy a készítők szeretnék, hogy mi is hasonlóan álljunk saját magunkhoz, és törekedjünk arra, hogy az életünk idővel kemény munka árán egy kicsit jobb legyen. Hiszem, hogy ezt Isten sem gondolja másképp.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!