Csendeshét Békéscsabán – Luther 95 tételét is újragondolták

Csendeshét Békéscsabán – Luther 95 tételét is újragondolták

Share this content.

Szöveg: Réth Katalin
Békéscsaba – A tavaszi szünetet megelőző héten tartottuk intézményünkben, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Kollégiumban az évente megrendezésre kerülő csendeshetet, melynek témája idén a betegség és gyógyulás volt. Így próbáltuk meg a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig mindenkivel éreztetni az előttünk álló napok mélységét. Felhívni a figyelmüket arra, hogy Jézus halála gyógyulást és szabadulást szerzett nekünk.

A hét folyamán minden reggel lehetőség volt arra, hogy elcsendesedéssel indítsuk a napot. Szerda délelőtt az alsó tagozat csendesnapját tartottuk. A gyerekek megnézték a The Present animációs rövidfilmet, és osztályonként beszélgettek arról, hogy mit is mond nekik a film tanulsága. Ezt követően egy papírhalacskát készítettek, melybe belerejthették, hogy mi az, ami hiányzik az életükből, mi az, amire még lelki vagy akár anyagi értelemben szükségük lenne. A harmadik program számukra csapatépítő sportjáték volt, melynek során megtapasztalhatták, hogy milyen jó érzés, amikor a versengés helyett együtt, összedolgozva érnek el sikereket.

Délután az óvodában szerveztünk családi napot, ahol Szicsek Margit szakpszichológus tartott előadást a szülőknek arról, hogyan is lehet jó szülőnek lenni a 21. században. Ezt követően családi vetélkedőn vehettek részt a jelenlévő anyukák, apukák, gyerekek és testvérek.

Csütörtökön a felső tagozat és a gimnázium csendesnapjára került sor. A Csabagyöngye Kulturális Központ adott helyet napindító programunknak, amelyen közel nyolcszázan vettek részt. A rendhagyó áhítaton a mezőberényi MIND zenekar szolgált, és iskolánk tanulói olvastak fel gyógyítási történeteket. A reggeli program részeként egy passiójátékot is előadtak a 8–9. évfolyam képviselői, amely szembesített bennünket azzal, hogy Jézus halála valóban miattunk és értünk történt. 

Ezt követően a felső tagozatos diákok egy vetélkedőn vettek részt, amelyben az osztályfőnökök várták a csapatokat a különböző állomásokon, ahol a testi-lelki egészséggel kapcsolatban oldottak meg feladatokat a gyerekek. Gimnáziumunk és szakgimnáziumunk tanulói pedig hét program közül választhattak (kutyás csoportfoglalkozás, közös éneklés, csendszoba, csapatépítő sportjáték, közös alkotás, rövidfilm megtekintése és megbeszélése vagy kézműveskedés), hogy mindenki a lelkiségéhez, kedvéhez passzoló elfoglaltságot találjon. Ezután fórumbeszélgetést hallgathattak a tanulók, ahol Tóth Dóra Lillával, volt diákunkkal, gyógyult rákbeteggel beszélgetett két tanulónk. Dóri nemcsak szavaival, hanem énekével is át tudta adni tapasztalatait, életbölcsességét a diákok számára.

A tanulók csendesnapja úrvacsorás istentisztelettel zárult. Katolikus diákjainknak lehetőséget biztosítottunk arra, hogy misén vegyenek részt, így mindenki – aki szeretett volna – részt vehetett az úrvacsorai közösségben. Tanáraink számára a nap végén dr. Varga Gyöngyi tartott előadást Áldás és gyógyulás címmel, hogy jobban megismerkedjünk ezzel a különleges területtel.

A hét egyik legérdekesebb eseménye volt, hogy a művészeti szakgimnáziumunk diákjai a Csabagyöngye Kulturális Központnál elhelyeztek egy betűgrafikákat tartalmazó installációt, amelyen az általuk újrafogalmazott, újragondolt 95 tétel olvasható. Azt próbálták megmutatni, mik azok a dolgok, amelyeken szerintük a mai világban változtatni kellene.

Idén a csendeshetünk mottóját az 51. zsoltár következő sorai adták: „Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a hó. Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak, és megújuljanak tagjaim, amelyeket összetörtél.” Úgy gondolom, hogy a hét programjai által mindenki rátalált arra az üzenetre, melyet magával vihetett a nagyhétre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!