Projekt, amely már az első napon túlteljesített – Nyitókonferencia Szarvason

Projekt, amely már az első napon túlteljesített – Nyitókonferencia Szarvason

Share this content.

Forrás: diakonet.hu, szöveg: Hajdú Tibor
Szarvas – A templom gyülekezeti terme adott otthont a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség, az Evangélikus Diakónia és a Cigány Értelmiség Érdekvédelmi Egyesülete konzorciumában megvalósuló pályázat projektnyitó és információs napjának 2018. március 23-án, pénteken.

Az EFOP 1.3.7.-17-00013 számú, Megelőzést, hátránykompenzációt és együttélést támogató helyi közösségfejlesztés egyházi diakóniai és civil együttműködésben Szarvason elnevezésű projekt hároméves programjának kezdete láthatóan nemcsak a részt vevő, hanem a Szarvas fejlődéséért felelősséget érző és vállaló más szervezetek érdeklődését is felkeltette, aktivizálta.

A nap háziasszonya, Tusják Lászlóné bevezetőjét követően Lázár Zsolt esperes, igazgató lelkész üdvözölte az egybegyűlteket. Köszöntőjét bibliai idézettel kezdte: „Az Úr parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet.” Kiemelte, hogy a projekt megvalósulása mellett fontos cél, hogy mindenki ragyogó szemmel térjen majd haza. Lázár Zsolt megemlítette, hogy 2005-től ez már sorban a negyedik nagyszabású pályázata az egyházközségnek, és rámutatott arra, hogy egy nagy szervezet – jelen esetben az Európai Unió – céljai sokszor megegyeznek az egyházéval. A mostani pályázat pedig egyértelműen az egyház, a gyülekezet eredeti céljához igazítható, erősíti céljainak elérését: a szarvasi hátrányos helyzetűek segítését.

Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere is az európai uniós pályázatok áldásos hatását emelte ki, hiszen sok milliárd forint értékű támogatás érkezett a városba. Köszöntőjében rámutatott arra, hogy a városban lévő szervezetek nem egymással szemben, hanem egymás mellett, koordináltan dolgoznak. Ez a pályázatokra is igaz, hiszen ezekben nyertes programokat valósíthatott meg a könyvtár, a cigány önkormányzat és a családsegítő is többek között. Kiemelte, minden ilyen programnak örül a város. Az esélyegyenlőségről szólva emlékeztetett arra, hogy a városnak mindig is fontos volt, és magát az esélyegyenlőségi tervet is elsőként készítette el Szarvas. Míg a szociális finanszírozás rendszere átalakult Magyarországon, Szarvason nem változott, és ehhez a saját költségvetésben is igyekszik forrást rendelni.

A köszöntők után Jancsó Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elemzője Továbbtanulás és esélyegyenlőség Békés megyében címmel tartott ritkán látott statisztikai eredményeket feldolgozó, érdekes előadást. „Nagy potenciál van a térségben, ezért érdemes dolgozni” – zárta előadását Jancsó Tamás elemző.

A folytatásban nemcsak a projektben részt vevő partnerek, hanem több szarvasi szervezet és intézmény is bemutatkozott: a konzorciumi partnerek közül Jónás Jánosné, a Cigány Értelmiség Érdekvédelmi Egyesületének elnöke ismertette a szervezet történetét és tapasztalatait A roma nők esélyegyenlőségéért – Az anyaklubban folyó munka eredményeinek bemutatása címet viselő előadásában.

Az Evangélikus Diakónia küldetését Hajdú Tibor foglalta össze. Emellett Závogyán Judit elnök a Szarvasért Alapítványt, Gombárné Bata Mária egyesületi elnök a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületét és Himerné Duló Erika a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda tanítónője az intézményben folyó művészeti munkát mutatta be. „Az előadások hosszán is látszik, mennyire szívügye a projekt az összes résztvevőnek” – búcsúzott tréfásan Lázár Zsolt a tartalmas program résztvevőitől.

A konferencia kísérőrendezvényeként kiállítások is helyet kaptak: helyi civil szervezetek – Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete, Középhalmi Evangélikus Misszió Alapítvány, Szarvasért Alapítvány és a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda színjátszó köre – mellett az Evangélikus Diakónia Köszönjük! 1957–2017 című kiállítását is megtekinthették a vendégek.

A programot benkás színjátszó gyermekek előadása színesítette, és állófogadás zárta. Utóbbihoz az ínycsiklandó hidegtálakat az Ótemplomi Szeretetszolgálat főzőkonyháján készítették.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!