Megbízott rektor vezeti augusztustól a teológiát – Lezárult az egyházunknál folytatott ÁSZ-vizsgálat

Megbízott rektor vezeti augusztustól a teológiát – Lezárult az egyházunknál folytatott ÁSZ-vizsgálat

Share this content.

Szöveg: Illisz L. László
Budapest – Rendkívüli ülést tartott 2018. április 11-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma (OP). A tanácskozáson az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) új rektorának személyéről döntöttek, és szóba került az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrégiben lezárult, az egyházat és intézményeit érintő vizsgálata is.

A hatályos jogszabályok értelmében 2018. április 15-ig az egyház vezetése köteles megválasztani az EHE új rektorát – mondta el honlapunknak Fabiny Tamás elnök-püspök, az ülés levezető elnöke. Hárman pályáztak a megüresedő pozícióra, ám az OP előző ülésén a kiírt pályázatot érvényesnek, de eredménytelennek minősítette. Ennek – egyebek mellett – oka volt az is, hogy az egyetem oktatói gárdája és a szenátus pályázatokat érintő értékelései között jelentős eltérés mutatkozott – mondta Fabiny Tamás.

A kialakult helyzetben az OP megválasztotta és egy évre megbízta az EHE rektori teendőinek ellátásával Csepregi Zoltán egyháztörténész-professzort, az EHE tanszékvezetőjét, aki 2018. augusztus 1-jén lép hivatalába. Az OP az új vezető kiemelten fontos feladatául szabta, hogy munkálkodjon az intézményi egyetértés erősítésén, illetve gondoskodjon az intézmény fejlesztésére vonatkozó fenntartói döntések megvalósulásáról – jelentette ki az elnök-püspök. Ezzel egyidejűleg a fejlesztési feladatok végrehajtásának koordinálására az OP az EHE-re kiküldte Hafenscher Károlyt.

A rendkívüli ülésen az OP meghallgatta, megtárgyalta és elfogadta az EHE rektori posztjáról most leköszönő Szabó Lajos elmúlt évi tevékenységére vonatkozó beszámolóját. Az OP egyúttal megköszönte azt az áldozatos munkát, melyet az elmúlt két évtizedben Szabó Lajos rektorként, illetve rektorhelyettesként az evangélikus felsőoktatás terén végzett.

Krámer György országos irodaigazgató elmondta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2017 ősze óta átfogó vizsgálatot tartott a Magyarországi Evangélikus Egyháznál és intézményeinél. A vizsgálat eredményesen lezárult, az ÁSZ mindössze két észrevételt tett. Ezekkel kapcsolatban az országos iroda intézkedési terveket dolgozott ki, melyeket az OP elfogadott. A vizsgálat összefoglaló jelentése olvasható az ÁSZ honlapján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!