Francia vendég az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Francia vendég az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg: Dr. Korányi András
Budapest – A francia protestantizmus ősi fészkéből, a dél-franciaországi Montpellier protestáns teológiai intézetéből érkezett Budapestre Gilles Vidal egyháztörténész professzor, aki az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) vendége az Erasmus+ együttműködés keretében.

A két intézmény között 2016 októberében született meg a közvetlen kapcsolat, amikor egy hallgatói csoporttal Korányi András professzor meglátogatta az egykori francia missziói intézetből kialakított teológiai főiskolát. Akkor a reformáció forrásterületeihez zarándokoltak el Európa-szerte teológiai hallgatóink, most a francia teológus és missziói szakember tartott előadást a francia – evangélikus és református – protestantizmus megpróbáltatásokkal teli történetéről Budapesten.

Kutatói, doktoranduszi műhelymunka keretében dolgoztuk fel Gilles Vidal szűkebb szakterületének, az egykori francia gyarmatok kontextuális teológiai sajátosságainak az áttekintését. A csendes-óceáni térség kulturális közegében megfogalmazott teológiai reflexiók érdekességei mellett megismerhettük az európai misszió egykori és mai sajátosságait, teológiai hangsúlyait is. Az elmúlt évtizedekre jellemző kulturális érzékenység a teológiai és egyházi munkában az egész világra jellemző volt, azonban a legutóbbi években tanúi lehetünk annak a megdöbbentő változásnak, ahogyan a globalizáció áttöri a hagyományos identitások kereteit, s ehelyett morális dilemmákkal helyettesíti a korábbi színes teológiai témaköröket.

Vidal professzor látogatása az EHE sokszínű, tucatnyi európai társintézménnyel fenntartott kapcsolata között egy új perspektívát, a jelenkori francia kutatás legaktuálisabb kérdéseit ismertette meg Budapesten.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 8.0px 0.0px; text-align: center; font: 12.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 8.0px 0.0px; font: 12.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 14.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 8.0px 0.0px; font: 12.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000}
span.s1 {font-kerning: none}

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!