Öt ok, amiért az emberek kilépnek az egyházból

Öt ok, amiért az emberek kilépnek az egyházból

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
Még a jól működő gyülekezetekben is törvényszerű, hogy bizonyos időszakokban néhányan kilépnek. Ha azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy ma miért hagyják el egyházunkat olyan sokan, a legjobban tesszük, ha őket magukat kérdezzük. Most a válaszok közül ötöt mutatunk meg.

Kilépnek, mert nem találnak igazi közösséget

A legtöbben azért jönnek el a templomba vagy más alkalmakra, mert az életük más területein megcsömörlenek a felszínes kapcsolatoktól, az üres fecsegéstől és az élet terheitől, és vágynak az őszinte, mély kapcsolat lehetőségére egy közösségben. Ha valaki épp ezt nem találja meg egy gyülekezetben, akkor máshol fogja keresni. A kereszténység mindig közösségben működött, soha nem az egyéni vallásgyakorlásban. Senki sem akar hosszú távon energiát fektetni egy olyan területbe, ahol nem épül valódi kapcsolatokon alapuló közösség.

Kilépnek, mert nincs szükségük még több drámára

Épp elég dráma van az életünk többi területén, senkinek nincs szüksége extra adagra belőle. A gyülekezeti közösséget keresőknek olyan oázisra van szükségük, ahol a mindennapi élet konfliktusaitól mentesek lehetnek, de sokszor épp ellenkezőleg történik: a gyülekezeti élet csak még több feszültséget ad az életükhöz, különösen, ha valamilyen felelősséggel járó feladatot is vállaltak benne. Minden emberi csoportnak vannak konfliktusai, de úgy tűnik, hogy némelyik gyülekezetnek ebből bővebben mértek. Az, hogy ezeket hogyan kezelik a közösségben, vannak-e megfelelő konfliktusmegoldási módszereik, vagy szőnyeg alá söprik a problémákat, nagyban hozzájárul, hogy hányan hagyják el a gyülekezetet. Ha a keresztény közösség csak a drámázás újabb helyszíne, nem pedig a Jézus által hirdetett béketeremtők otthona, akkor sokan a saját lelki egészségük védelme érdekében fognak elmenni.

Kilépnek, mert nincs szükségük még több politikára

A kampányidőszakot sokan lelkileg is rendkívül megerőltetőnek találták, hiszen a választás egy idő után minden médiafelület, baráti, családi beszélgetés központi témájává vált. Nem csoda, hogy sokan megfáradtak ebben, és nem akarnak még többet hallani az aktuálpolitikáról – még a gyülekezetben is. Főleg akkor, ha ott világosan kinyilvánítják, hogy kire kell szavazni. Ha nem akarjuk, hogy az ellenkező véleményen lévők elhagyják a közösséget, akkor fel kell számolnunk a politikai nézetek alapján való megosztottságot. Jézus Krisztus követői körében sokfajta politikai nézetű ember megfért, és ez így is van rendjén, mert ez csak politika, nem pedig teológia. Amint el tudjuk fogadni a közösségünk politikai sokszínűségét, annál hamarabb tudjuk elkezdeni együtt követni Jézust.

További okok a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!