Hangolódó #91 | Énekeljetek!

Hangolódó #91 | Énekeljetek!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat Cantate vasárnapjának nyomán készítettük, kizárólag a capella dalokkal. Cantate azt jelenti: Énekeljetek!

Szokták mondani, hogy az evangélikus egyház az „éneklő egyház”, és ez igaz is. Énekanyagunk bámulatos gazdagsággal rendelkezik, és a könnyűzenében is kicsit mások vagyunk, mint a többi felekezet. Viszont a gyülekezeti éneklés – tisztelet a kivételnek – hagy kivetni valót maga után. Sok kritika éri például az énekeskönyvi énekek nehézségét, esetleg „maradiságát”, vagy az orgona kontra gitár kérdést, vagy a megfelelő kántorok hiányát. Ezeket az esetleges problémákat a végtelenségig lehetne sorolni, de úgy érzem, nem ebben van a hiba. Hanem abban, hogy: nem igazán tudunk már énekelni.

Legalábbis nem érzem azt, hogy az a fajta együtt éneklés, ami régen jellemezte az emberi közösségeket, ma meglenne bennünk. Amikor még képesek voltunk mélységeket és magasságokat közösen egy dalban megfogalmazni és átélni, amikor még a bátortalanok sem törődtek azzal, hogy ki milyen szépen és tökéletesen énekel, amikor még az éneklés elsődlegesen arról szólt, hogy közösségben legyünk a másikkal. Úgy érzem, ma ez nincs így, pedig az ének erejére rendkívül nagy szükségünk lenne.

A mai válogatásban csak a capella dalok vannak, melyek az énekben rejlő erőt hivatottak bemutatni.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!