Evangélikus templomokat venne át a katolikus egyház Norvégiában

Evangélikus templomokat venne át a katolikus egyház Norvégiában

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír
Oslo – Mintegy hatvan oslói temploma közül kilenc bezárását tervezi anyagi okok miatt a norvég evangélikus egyház. Az egyre több hívőről gondoskodó oslói katolikus püspökség azt fontolgatja, hogy ezek közül szívesen átvenne egyet vagy akár többet is.

Az oslói evangélikus egyháztanács és püspökség közösen felállított egy szakbizottságot, hogy a templomok kihasználtsága alapján javaslatot tegyenek, hány és konkrétan melyik templomok bezárását látják szükségesnek. A bizottság kilenc templomot nevezett meg.

A hívek biztosan megdöbbennek majd – mondta Robert Wright, az oslói egyháztanács elnöke egy norvég napilapnak nyilatkozva. A templomok működésének felfüggesztésével a norvég evangélikus egyház nehéz gazdasági helyzetén próbálnak javítani. Az oslói egyháztanács már több esztendeje veszteségesen működik, idén év végéig várhatóan 5–9 millió koronára (150–280 millió forint) tehető ennek mértéke. Éves szinten legalább 10 millió koronát kellene megspórolni – tette hozzá Wright. A szakbizottság vezetése most minden gyülekezetet arra kért, hogy javaslataikkal, meglátásaikkal segítsék a folyamat további részét. Hogy pontosan mely templomokat zárják be, jövőre dől majd el véglegesen.

A norvég főváros katolikus egyházának helyzete egész más – mondta Sindre-Jacob Bostad, a püspökség gazdasági vezetője. – Megtelnek a templomaink, ez különösen az idei húsvétkor mutatkozott meg. A katolikusok számának erőteljes emelkedése miatt Bernt Eidsvig püspök tavaly novemberben úgy döntött, hogy új egyházközséget alapít az Oslóval szomszédos városban, Bærumben. Bostad elmondta: „Szívesen átvennénk egy vagy akár több templomot is, de először is felmérjük a konkrét igényt és az egyes területek népességi mutatóit. Ezenkívül mi is nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, ami nem könnyíti meg a döntést. Eidsvig püspök még tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy az oslói püspökség szükség esetén inkább vásárolna templomépületet, nem pedig építtetne. A bezárásra váró templomok közül több éppen megfelelő méretű és elhelyezkedésű lenne számunkra, de még korai a részletekről nyilatkozni.”

Norvégiában jelenleg 152 ezer regisztrált katolikus él, míg 2011-ben még csak 80 ezren voltak. A nem regisztráltak becsült létszámával együtt számuk összesen mintegy 250 ezerre tehető. A regisztrált katolikusok száma egyébként a tavalyi adatok szerint megegyezik a muszlim vallásúak számával, azonban a katolikusok száma gyorsabb ütemben gyarapodik, főként a Norvégiába érkező távol-keleti, illetve kelet-európai bevándorlók miatt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!