Hivatása presbiter

Hivatása presbiter

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Presbiternek lenni jó, pedig igen komoly kihívás, bizalmi „állás”, de megtiszteltetés is egyben, mert azt üzeni: a közösség valakit méltónak talált arra, hogy bízzon a tudásában, adjon a véleményére, a nagyobb döntéseket a szívére helyezze. Egyházunkban hatévenként van tisztújítás – ehhez kapcsolódva idén az Evangélikus Élet presbiteri különszámával szeretnénk segítséget nyújtani a presbitériumok régi és új tagjainak.

E lapszámunk ezért kiemelten – negyven oldalon keresztül – foglalkozik a presbiteri szolgálattal. Szólunk az önkéntesség jelentőségéről, bemutatjuk egyházunk országos irodájának működését, hogy ki-ki könnyebben átlássa, hová fordulhat kérdéseivel, kéréseivel. László Virgiltől megismerhetjük a presbiteri szolgálat bibliai alapjait, Fábri György északi egyházkerületi felügyelőtől pedig visszatekintést kaphatunk az elmúlt ötszáz évre, de iránymutatást is a következő ötszázra.

Szeretnénk, ha evangélikusságunk sokszínűsége valóban erény lenne, és egyházunk tagjai nemcsak a saját gyülekezetüket ismernék igazán, hanem időről időre tájékozódnának az ország más tájain élő testvérek életéről, mindennapjairól is. Ezzel a céllal mutatunk be most is eltérő, de remélhetőleg inspiráló gyakorlatokat, szokásokat több különböző gyülekezetből. Néhány, valamilyen szempontból „különleges” presbiterre is ráirányítjuk a figyelmet, ezáltal is láthatóvá téve, mennyi arca van a Magyarországi Evangélikus Egyháznak. Minden történetből lelkészként, szülőként, testvérként is tanulhatunk.

Nem feledkeztünk meg a hitéleti elmélyülést segítő írásokról sem, Joób Máté lelkész pedig a konfliktuskezeléshez ad praktikus tanácsokat. Hiszen megeshet, hogy lelkész és presbiter viszonya nem felhőtlen – írásunk segítségével talán könnyebb lesz közösen megtalálni a megoldásokat. Egyházunk hírei és az állandó igei tartalmak és imák mellett most külön a presbiteri szolgálathoz kapcsolódó imádságokat is közreadunk.

Szeretnénk azonban, ha nemcsak ez a lapszám forogna felügyelőink, másodfelügyelőink, presbitereink, híveink kezében, hanem az Evangélikus Élet minden egyes száma, hiszen mi, a lap készítői minden alkalommal arra törekszünk, hogy lelki és szellemi táplálékot adjunk, interjúinkkal, riportjainkkal élvezetes és tartalmas olvasmányt nyújtsunk mindenkinek. Olvassák ezért most is, és majd a jövőben is szeretettel és érdeklődéssel egyházunk színes magazinját – kéthetenként!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 1314. számában jelent meg 2018. április 8-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: presbiter -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!