Újabb rangos elismerésben részesült az Evangélikus Országos Múzeum

Újabb rangos elismerésben részesült az Evangélikus Országos Múzeum

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: EOM, Kiss Tamás
Budapest – 2018. május 13-án, vasárnap különdíjat vehetett át dr. Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum (EOM) vezetője a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesülettől. Az elismerés átvételét követően kérdeztük a múzeumvezetőt a díjról és az eddigi sikerekről.

– Ezt az elismerést egy igen komoly és sokrétű társaság adja. Lehet azt mondani, hogy ez a szakma egyik legnagyobb díja?

– Igen, mivel a Pulszky TársaságMagyar Múzeumi Egyesület, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) Magyar Nemzeti Bizottsága és az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya közösen adta. Ők mind benne vannak a bírálóbizottságban, és ők osztják ki minden évben az Év Múzeuma és az Év Kiállítása díjakat, melyben van fődíj és esetenként különdíj is.

– Mit jelent pontosan ez a különdíj?

– Ez majdnem olyan, mint egy ezüstérem, hiszen az EOM az Év Múzeuma címre pályázott, és nagyon örülünk, hogy megnyerte a bírálóbizottság különdíját. 

– Ha jól értem, különdíjat nem mindig osztanak. Mit írtak az indoklásban, mivel érdemelte ki az evangélikus múzeum az elismerést?

– Ezt írták: „A múzeum új fejlesztési pályára állításáért, a felújítás eredményeként létrejött kiállító- és rendezvénytér magas színvonalú hasznosításáért és modern szemléletű állandó kiállításáért.”

– Miután az indoklásban a múzeum külső jegyeit, de egyúttal a tartalmát is dicsérik, így ez valóban jóleső elismerés.

– Valóban, a három indok mindegyike fontos, mert nemcsak a kiállítóteret, hanem az ott folyó munkát is értékeli. Tizenöt pályázó volt az Év Múzeuma címre, és tulajdonképpen mi kaptuk a második helyet a különdíjunkkal. És érdemes azt is tudni, hogy a mienk a második egyházi intézmény, mely ilyen elismerésben részesül. Két évvel ezelőtt a gyöngyösi katolikus gyűjtemény, a Szent Bertalan-templom kincstárának kiállítása kapta meg az Év Múzeuma 2015 díjat.

– A világi sajtóban is többször írtak már a múzeum különlegességéről. Hányadik szakmai elismerése ez a megújult evangélikus intézménynek?

– Tavaly az ICOM Digitális Fejlesztésekért Felelős Albizottsága díjazta a munkánkat egy fődíjjal, ugyancsak az állandó kiállításunkért, az is rendkívül jóleső szakmai elismerés volt a számunkra.

– A látogatók száma ugyan növekszik, de mégis arra kérném, hogy ajánlja saját szavaival a múzeumot azoknak, akik még nem nézték meg.

– Nehéz a Belvárosban a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szomszédságában valami újat mutatni kis múzeumként, szerintem mégis egyedülálló értéket képviselünk azzal, hogy történelmi egyházunk új szemszögből mutatkozik meg benne. Úgy gondolom, hogy a kiállításunk érdekes azok számra is, akik nem tartoznak a mi felekezetünkhöz, mert úgy ismertetjük meg egyházunk sajátosságait, hogy az hívőknek és nem hívőknek, evangélikusoknak és más felekezetűeknek is kulturális élmény lehet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!