Úton a konfirmandusok

Úton a konfirmandusok

Share this content.

Szöveg: Malik Péter Károly
Nyíregyháza – A Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye konfirmandusaival és lelkészeikkel május 5-én útra keltünk, Nyíregyházáról (Rozsrétszőlőből, Mandabokorból, az Emmaus és nagytemplomi gyülekezetből), valamint Nyírtelekről, hogy tanulhassunk, közösségben lehessünk egymással és az Úrral. Zsarnai Krisztián esperes az Útmutatóban kijelölt napi igékkel indította a 32 fős csapatot: „Az Úr mindenkinek megfizet a maga igazsága és hűsége szerint.” (1Sám 26,23) „Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.” (Mt 5,6)

Első állomásunk Gönc volt, ahol Károlyi Gáspár az első magyar nyelvű Bibliát fordította. Tárlatvezetés mellett modern, interaktív kiállításon vehettünk részt a helyi múzeumban, melyet a konfirmandusok örömmel vettek. A szépen felújított református templomban elénekeltük az „Erős vár a mi Istenünk” kezdetű énekünket. Ezt követően megtettük azt az utat Vizsolyba, melyen annak idején Károlyi diákjai segítségével a már lefordított bibliai szakaszok folyamatosan eljutottak a nyomdába. Ott megcsodálhattuk az ódon freskókkal díszített református templomot, melyben szintén szépen zengett evangélikus himnuszunk. Göncön és Vizsolyban is beletekinthettünk a fennmaradt eredeti Károlyi-bibliákba, sőt még egy kezdőlapot is nyomtathattak a konfirmandusaink közül frissen kijelölt nyomdászok a vizsolyi kiállításon.

Ezt követően Boldogkőváralját vettük be. Igazi időutazásban volt részünk, hiszen a tárlatvezetés korhű ruhában és nyelvezettel történt. Sőt a végén egy igazi lovagi párviadalba csöppentünk, melynek végeztével egyik konfirmandusunkat apróddá avatták.

Ezt követően Tokajba haladtunk tovább a borúton, mely olyan fontos volt annak idején nemcsak a kereskedelem, hanem a bibliafordítás szempontjából is, hiszen ezen az úton érkezett a papír Lengyelországból, melyre Isten szavát magyar nyelven nyomtatták. A híres „nektár” helyett a helyi fagylaltot kóstoltuk meg, és élményekben gazdagon tértünk vissza otthonunkba.

Sokféle utat bejártunk térben, időben. Reménységünk, hogy ez is segítette a konfirmandusokat abban, hogy elinduljanak vagy továbbhaladjanak az egyetlen Úton az Atyához Jézus Krisztus által.

Az utazást Tóth Attila ifjúsági felelős és Zsarnai Krisztián esperes szervezte. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!