Pénzt vagy időt adjunk az egyháznak?

Pénzt vagy időt adjunk az egyháznak?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
A vasárnapi perselypénz és az egyházfenntartói járulék összegének csökkenése vagy épp növekedése biztos fokmérője egy gyülekezet iránti elkötelezettségnek. Legalábbis volt eddig. Ugyanis bár a legtöbb közösségben a rendszeres adományok összege csökken, ma már ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy többen fordítanának hátat a templomnak, hanem inkább az adományozási szokások átalakulását jelzi.

Egyes evangélikus gyülekezetekben a vezetők érdekes tendenciára lettek figyelmesek az utóbbi években. Az egyházfenntartói járulékot fizetők száma drasztikusan lecsökkent, nem kis aggodalomra adva okot ezzel a lelkészeknek. Mindeközben a gyülekezeti aktivitásban ez egyáltalán nem mutatkozott meg, sőt! Az istentiszteletek látogatottsága érezhetően megnőtt, a programokon résztvevő önkéntesek száma is emelkedett és új családok is bekapcsolódtak a gyülekezet életébe. Egyedül az adományfizetők száma csökkent. Mi lehet ennek az oka?

Új generáció, új adakozási formák

Valószínűleg a fiatalok jelenléte a közösségben. Ugyanis az egyházfenntartói járulékot fizetők javarészt az idősebb, a hagyományos gyülekezeti felépítésben szocializálódott tagok közül kerülnek ki. Az újonnan belépő, főleg fiatal egyháztagok számára sokszor egyáltalán nem magától értetődő a pénzbeli adakozás, ez azonban nem azt jelenti, hogy semmivel nem járulnának hozzá a közösség fennmaradásához.

Az idő az új pénz

Valószínűleg az elkövetkezendő évek, évtizedek alatt az egyházak adományozási szokásai még inkább át fognak alakulni és eltolódnak majd a pénzbeli adományoktól egy talán még nagyobb érték felé, az időbeni adományok felé. Ez rossz hír abból a szempontból, hogy a gyülekezeteknek kevesebb pénz áll majd a rendelkezésére, jó hír azonban, hogy egyre többen lesznek, akik készek lesznek idejüket és energiájukat áldozni egy-egy jó ügyért. Ez az új generáció nem kevésbé nagylelkű az előzőnél, csupán más valutával fizet: a számára legdrágábbat, az idejét adja oda az egyháznak. Azok a gyülekezetek, akik a pénzgyűjtésre koncentrálva leértékelik az önkéntesek időbefektetését nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a jövőben. Túl sokáig állt fenn a pénz alapú gyülekezetfenntartói rendszer az egyházban, most néhány szükséges változás ideje jött el.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!