Tíz éve egymást segítve – A bajor–magyar kapcsolat alakulása Miskolcon

Tíz éve egymást segítve – A bajor–magyar kapcsolat alakulása Miskolcon

Share this content.

Szöveg: Tompa Médea
Miskolc – Kerek évforduló megünneplésére gyűltek össze a belvárosi evangélikus templomban 2018. május 11-én. Tíz esztendeje jött létre a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium testvériskolai kapcsolata a bajorországi Hof városában működő szakképzési intézménnyel, amely a Neuendettelsaui Diakónia fenntartásában működik.

Nyolc éve már, hogy ennek a kapcsolatnak köszönhetően évente négy-négy német és magyar diák tölti négyhetes szakmai gyakorlatát Hof, illetve Miskolc városában. 

A közel másfél órás istentisztelet két nyelven, németül és magyarul zajlott. Achim Schäfer, a hofi intézmény igazgatója, és Sándor Frigyes, a belvárosi evangélikus gyülekezet lelkésze a prédikáció során a kapcsolatok fontosságáról, egymás tiszteletéről és a szeretet lényegéről beszélt. Meghatóak voltak azoknak a régi diákoknak a visszaemlékezései, akik Hofban tölthették a gyakorlatot.

Ina Ackermann, a hofi gyakorlat helyszínéül szolgáló terápiás pedagógiai centrum munkatársa képeken és személyes élményeken keresztül szemléltette, hol milyen munkát végeznek a gyakorlat során diákjaink. Ugyanezt mutatta be a német diákok oldaláról Rachev Ivo, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Családok Átmeneti Otthonáról szóló kisfilmen keresztül. A német diákok gitárral kísért éneke és a magyar diákoknak a német diákokkal közösen, két nyelven előadott versei a kölcsönös elfogadás és tolerancia ékes bizonyítékai voltak.

Az istentisztelet megható és egyben felemelő pillanatai után játékos vetélkedőre hívták a testvériskola delegációját. A pedagógiai munkaközösség szervezte feladatok (figyelemteszt, szokatlan tárgyhasználat és emlékezetteszt) vidám perceket csempésztek a színpados terem falai közé.

A Magyarországról szóló országbemutató kisfilm és a 12. évfolyamos diák, Ancsák Lejla Szulamit és táncos párja bemutatásában elővezetett somogyi táncok révén a német vendégek ízelítőt kaptak a magyar kultúra sokszínűségéből. 

Az iskola udvarán a programok között meg lehetett tekinteni azokat az emlékfalakat, amelyeket a hofi gyakorlatot kint töltő diákjaink képeiből állítottak össze. A városi séta után egy jó hangulatban elköltött vacsora koronázta meg a pénteki napot.

Mindkét részről nagyon fontosnak tartjuk ezt a kapcsolatot, ezért kölcsönösen arra törekszünk a továbbiakban is, hogy tisztelve és elfogadva a másik értékeit egymás segítségére tudjunk lenni a szakmai fejlődésben. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!